Cultura popular

Un renovat Aplec de la Salut de Sabadell reviu la llegenda de la pesta

La festa més antiga de Sabadell amb més de 300 anys, l’Aplec de la Salut, es renova aquest cap de setmana amb més activitats coincidint amb la Capitalitat de la Cultura Catalana, però a la vegada, recupera la seva essència donant programant diverses activitats per donar a conèixer la llegenda al voltant de l’arribada d’una onada de la pesta al segle XVII. Segons aquesta faula, quan s’acostumava a fer servir la serra de Sant Iscle –la que hi ha a l’altra banda del riu Ripoll– com a morberia per aïllar els sospitosos, es va trobar a la font Vella una imatge de la Mare de Déu i tothom qui va beure d’aquella aigua es va curar considerant-ho un miracle. Per això el fil conductor de l’Aplec d’enguany de les entitats de cultura popular que l’organitzen incorporen una sèrie d’activitats amb la llegenda com a fil conductor.

Des d’aquest divendres i fins dilluns, ja amb el pregó a la plaça del Doctor Robert a partir de les vuit del vespre, es començarà a donar visibilitat a la llegenda amb una cercavila d’empestada posterior a la zona de vianants del centre que clourà amb un espectacle de foc a la mateixa plaça. Dissabte, i després de la trabucada, s’ha programat una caminada per fer quarantena fins al santuari de la Salut on es farà l’actuació castellera i el dinar popular. A la tarda hi haurà una processó cívica per acompanyar la baixada de l’aigua de la Salut per curar-se de la pesta i es donarà la bona nova als veïns pels carrers de la ciutat. A les vuit del vespre es farà una representació teatral de l’acte sacramental de la Salut i una ball dels Diables de Sabadell. Diumenge se celebració el miracle amb lla cercavila itinerant d eles matinades i una ramblejada de a càrrec de les entitats de cultura popular, que acabarà amb una paellada a la plaça del Gas.

Les activitats a l’entorn a de la llegenda de la pesta són només una petita part de la programació de l’Aplec de la Salut, que combina les propostes més tradicionals amb actuacions musicals i culturals i esportives. Dilluns és el dia de la festa gran amb la cercavila concert de l’Associació Banda de Música de Sabadell, enguany amb la interpretació del concert L’encís del vent. Es recupera la tradicional trobada de l’Hostatgeria del Santuari, que després de nou anys, torna a organitzar el Bisbat, amb la col·laboració del Centre especial de treball - Centre Ocupacional (CIPO) .A les sis de la tarda arribarà la ballada de sardanes amb la Cobla Jovenívola.

Pel que fa a les activitats infantils a tocar del santuari, es portaran a terme diversos tallers i jocs populars d’arreu del món, així com tallers de danses i un concert de Folk. I com en anys anteriors, s’habilitarà a la pineda del costat una zona de pícnic amb taules i cadires per al dinar popular. El mateix dia s’ha programat un itinerari pel riu Ripoll fins a la capella de Sant Nicolau amb sortida des de la Torre de l’Aigua i s’obre l’ermita de Sant Iscle i Santa Victòria o la Torre de l’Aigua, a més del Museu d’Història i el Museu d’Art perquè es puguin visitar.

Novetats

Les novetats d’aquesta edició inclouen l’estrena de vestuari dels Gegants de Sabadell estrenen vestuari dissabte a les sis de la tarda a la plaça de Sant Roc. i posteriorment faran una cercavila. També el Concert de Corals presenta una proposta diferent en les seves actuacions a La Faràndula coincidint amb el seu 40è aniversari, que inclouen un recorregut per les cançons de diferents cantates que han fet o que formen part de musicals com Annie, Els Miserables o The Greatest Showman.

º



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Novetat editorial

Jaume Planas dissecciona la fauna local d’un barri com n’hi ha tants

blanes
Música

Empúries acull un concert de músics exiliats

L’Escala
cultura

L’Arxiu Lafuente de Santander compra la col·lecció d’objectes culinaris d'Antoni Miralda

barcelona
FESTIVAL DE CANES

Jonás Trueba aposta per l’amor

canes
arts escèniques

Catorze finalistes catalans als Max, amb una gala dedicada a Guimerà

barcelona
GIRONA

Unes 700 persones assisteixen al Pati Cultural 2024

GIRONA
patrimoni

Manresa restaura l’escultura dedicada a Josep Anselm Clavé

Manresa
Música

L’Embassa’t atrau 7.600 persones, una xifra rècord pel festival

Sabadell

Identificat el patrimoni natural i arquitectònic a protegir

Polinyà