Política

UE-LLatinoamèrica i Carib

Els equips deixen oberta la declaració final de la Celac

Els negociadors no aconsegueixen definir un document comú i tot queda a les mans dels caps d’Estat i govern, que comencen demà la cimera a Brussel·les

La Unió Europea (UE) i la Comunitat d’Estats Llatinoamericans i Caribenys (Celac) deixen el tancament final del text de la declaració que s’aprovarà a la cimera que celebraran demà i dimarts a Brussel·les als mandataris, amb diversos temes oberts, com ara la menció a la guerra de Rússia a Ucraïna.

Després d’un cap de setmana de contactes diplomàtics intensos per part dels equips negociadors dels dos blocs, l’esborrany de la declaració segueix sense tancar-se a hores d’ara. Segons han confirmat fonts diplomàtiques a EFE, gairebé tots els punts han estat acordats i queden poques qüestions pendents, entre elles, Ucraïna.

La UE té un interès especial en incloure una condemna a la invasió russa a Ucraïna en la declaració, que espera aprovar amb la regió de països del món amb què assegura tenir més afinitat ideològica. “Hem estat negociant tot el cap de setmana per tenir una declaració biregional positiva i constructiva, i hi seguim treballant”, ha assegurat el subsecretari per a Amèrica Llatina i el Carib, i coordinador nacional d’Argentina, Gustavo Martínez Pandiani, que ha afegit que “és molt més allò que ens uneix que no pas allò que ens divideix”, manifestant un “optimisme caut” sobre el fet que la declaració arribi a bon port.

Altres fonts diplomàtiques europees han confirmat a EFE que les negociacions han continuat avui, dia en que s’han reunit els ambaixadors dels Vint-i-set per abordar el text, que ara es troba un altre cop a mans dels equips negociadors de la Celac. Segons aquestes fonts, sembla ser que encara hi ha diversos punts que no es tancaran fins que no es reuneixin els caps d’Estat i govern dels dos blocs durant la cimera.

Allò que sí ha avançat Brussel·les és que la declaració de la cimera es retallarà per tal d’aconseguir el màxim consens possible. A més d’Ucraïna, encara quedaven avui per tancar altres qüestions com la del finançament de la mitigació del canvi climàtic.

La cimera UE-Celac, que comença demà, reuneix 60 països dels dos blocs amb l’ambició de reforçar i modernitzar la relació entre ells i estrènyer la cooperació, després de vuit anys sense reunir-se els líders de les dues regions. La trobada estarà copresidida pel president del Consell Europeu, Charles Michel, i el primer ministre de Saint Vicent i les Grenadines, Ralph Gonsalves, com a president temporal de la Celac.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Europa, sota l’ombra russa i xinesa

Brussel·les
Ruben Wagensberg
Diputat d’ERC, exiliat a Suïssa acusat pel cas Tsunami

“L’amnistia és una victòria política incontestable”

Barcelona
Pep Berga
Alcalde d’Olot (Junts)

“M’hi haurien d’insistir molt; vuit anys està molt bé”

Olot
Jordi Gasulla
Cap de l’oposició (CUP)

"No volem ser l’eterna oposició”

Olot
amèrica del nord

Mèxic elegeix a la seva primera presidenta en les eleccions més grans de la seva història

barcelona
Política

Illa recepta “humilitat” en les converses per a la investidura

barcelona
guerra a europa

Zelenski acusa la Xina d’obstaculitzar la cimera de pau a Suïssa

barcelona
iran

L’expresident iranià Ahmadinejad vol tornar a aspirar al càrrec

barcelona
europa

L’empresària Halla Tómasdóttir, nova presidenta d’Islàndia

barcelona