Política

política

El Rei defensa la “independència” de la justícia en plena polèmica per l’aministia

Felip VI mostra complicitat amb el Poder Judicial, a qui el govern espanyol i partits com ERC i Junts han acusat “d’ingerències”

Suport de Felip VI al sistema judicial espanyol en plena polèmica per la llei d’amnistia. El Rei ha defensat “la independència” de la Justícia com a “essència de l’Estat de dret” i ha apel·lat al “respecte” a les resolucions del Poder Judicial perquè té atribuïda, en exclusiva, la funció de jutjar com a poder “independent i plenament separat” dels altres.

D’aquesta manera, el monarca feia costat als jutges en un moment en què el govern espanyol, però també partits com el PSOE, ERC i Junts han denunciat “ingerències” judicials en la política, concretament per torpedinar la tramitació de la llei d’amnistia, cosa que els ha valgut la petició del Poder Judicial que els deixin treballar en pau i sense “desqualificacions”. En el seu discurs en l’acte de lliurament de despatxos als jutges de la 78 promoció, que reuneix aquest dimecres la cúpula judicial a Barcelona, segons recull una informació d’Efe, el Rei ha recalcat que el respecte a la resolucions judicials és una de les “condicions indispensables” de la democràcia, al costat del principi d’igualtat de tots davant la llei.

Felip VI, que ha dedicat unes paraules de record als guàrdies civils assassinats a Barbate (Cadis), ha intervingut davant els nous jutges després del malestar suscitat en el poder judicial per les crítiques a magistrats que investiguen causes vinculades amb el procés que afecten a la negociació de la llei d’amnistia, i mentre persisteix el bloqueig en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

En la seva intervenció, el Rei ha mantingut que el poder judicial és “peça clau en l’arquitectura institucional” de la Constitució i té atribuïda “en exclusiva” la funció de jutjar i executar allò jutjat, com a “poder de l’Estat independent i plenament separat dels altres”.

“El respecte a les resolucions judicials dictades pels òrgans judicials i la igualtat de tots davant la llei són condicions indispensables en una democràcia”, ha subratllat el monarca.

Per a Felip VI, la independència del poder judicial com a institució, però també la de “cada jutge en l’exercici de la seva funció jurisdiccional”, és “l’essència de l’Estat de Dret”, per la qual cosa ha opinat que “tots han de preservar-la i respectar-la”.

Al costat de la independència, el rei ha emplaçat els nous jutges a actuar amb “integritat” i “imparcialitat” i a regir-se per “un especial sentit del deure”, evitant “qualsevol besllum d’impuls o interès personal. Són l’interès general de la societat i la institució de la qual ja formeu part els que han de prevaler, sempre i sota qualsevol circumstància”, ha postil·lat.

El monarca ha recordat també als jutges que la Constitució ha de ser “criteri rector i guia” de totes les seves decisions, perquè no nomées és “origen” del sistema de llibertats “sinó marc de convivència entre espanyols, clau de l’estabilitat i prosperitat” del país.

Segons el rei, la justícia és un dels “valors superiors” de l’ordenament jurídic: “sense justícia, i sobretot sense una justícia independent, no existiria veritablement el concepte d’una comunitat política democràtica”.

“Preservar aquest Estat social i democràtic de Dret que proclama la nostra Constitució serà per tant la vostra principal obligació”, ha asseverat el monarca, que creu que únicament quan els poders públics estan sotmesos a l’imperi de la llei “troben els ciutadans la garantia de les seves llibertats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Europa, sota l’ombra russa i xinesa

Brussel·les
Ruben Wagensberg
Diputat d’ERC, exiliat a Suïssa acusat pel cas Tsunami

“L’amnistia és una victòria política incontestable”

Barcelona
Pep Berga
Alcalde d’Olot (Junts)

“M’hi haurien d’insistir molt; vuit anys està molt bé”

Olot
Jordi Gasulla
Cap de l’oposició (CUP)

"No volem ser l’eterna oposició”

Olot
amèrica del nord

Mèxic elegeix a la seva primera presidenta en les eleccions més grans de la seva història

barcelona
Política

Illa recepta “humilitat” en les converses per a la investidura

barcelona
guerra a europa

Zelenski acusa la Xina d’obstaculitzar la cimera de pau a Suïssa

barcelona
iran

L’expresident iranià Ahmadinejad vol tornar a aspirar al càrrec

barcelona
europa

L’empresària Halla Tómasdóttir, nova presidenta d’Islàndia

barcelona