Política

català

Òmnium denuncia una insuficient oferta de cursos de català

Reclama al nou govern més places anuals disponibles per atendre els 2,3 milions de persones que volen aprendre o millorar la llengua

Òmnium Cultural ha denunciat una insuficient oferta de cursos per atendre els 2,3 milions de persones que, segons assegura, volen aprendre o millorar el català. L’entitat ha posat xifres concretes sobre la llengua en un nou informe que fa una diagnosi detallada de l’oferta i la demanda existent a Catalunya i que posa en evidència una falta de places disponibles. Segons Òmnium, hi ha 512.000 persones que no saben parlar català i 847.000 que no el saben escriure i que en tots dos casos en volen aprendre. Però, en canvi, només hi ha 120.000 places anuals disponibles per aprendre el català. Per aquest motiu, demanen al futur govern i als partits polítics que atenguin el que consideren una “urgència” perquè el català pugui “arribar a tothom”. Defensen que cal

El president de l’entitat, Xavier Antich, assegura que aquesta realitat “és preocupant” i demana al futur executiu, les institucions i grups parlamentaris que “s’arremanguin” i “es posin a treballar per revertir aquesta situació”. “Cal posar a disposició de la societat catalana tots els recursos i les facilitats necessàries perquè tothom que vulgui aprendre català pugui fer-ho”, ha afegit Antich.

Una de les raons principals que Òmnium assenyala que dificulten donar resposta a aquesta necessitat és, segons l’informe, la inadequació dels horaris, el lloc on es fan els cursos, la manca de temps per fer-los o les dificultats de compaginar-los amb la feina. Per aquest motiu, Òmnium demana a les institucions que es “multipliqui l’oferta actual d’ensenyament del català, amb els horaris, ubicacions i facilitats necessàries perquè tothom qui vulgui, pugui aprendre el català”.

L’entitat també recorda que la falta de recursos per resoldre la demanda d’aprendre català “no és una qüestió recent” i alerta que el percentatge de persones que saben parlar català s’ha estancat des de fa anys, especialment entre el 2013 i el 2018. A més, remarca que no només es tracta d’una situació “sociològica o demogràfica, sinó principalment d’oferta lingüística”.

Òmnium explica que la dada dels 2,3 milions que volen aprendre o millorar el seu català correspon amb el 35,7% de la població de Catalunya, i són persones que van manifestar -a l’Enquesta d’usos lingüístics de la població de Catalunya del 2018- que estarien interessats a aprendre o millorar el català. Es tracta d’una de cada tres persones. Del total, segons explica l’entitat, 1,6 milions encara no han fet cap curs abans (24,4% de la població) i 720.000 persones ja n’han fet algun i voldrien continuar millorant (11,3% de la població). Són gairebé 800.000 persones nascudes a l’estranger i 360.000 nascudes a l’Estat, a part d’un 29,5% dels adults nascuts a Catalunya que ja tenen nocions de la llengua, però que també voldrien millorar el seu català. Per donar sortida a aquesta demanda, segons remarca l’entitat en un comunicat, l’oferta actual de 120.000 places disponibles cada any “és clarament insuficient”.

Antich alerta que si “aspirem a universalitzar i normalitzar el coneixement del català, amb l’oferta actual caldrien 19 anys perquè els 2,3 milions de persones actualment interessades a aprendre o millorar el seu català poguessin fer almenys un curs de català, participar en un grup de conversa o tenir una parella lingüística”.

Òmnium també remarca que la immensa majoria de la població entén el català, però la capacitat de parlar, llegir i escriure és “limitada i irregular”. Assegura que encara hi ha 1,4 milions de persones que no saben parlar català (un 18,8% de la població), un milió de persones que no el saben llegir (14,5% de la població) i 2,6 milions que no el saben escriure (34,7% de la població. Per tot plegat, consideren que tota aquesta població veu com es redueix “ les seves oportunitats per participar plenament en la vida social, cultural i econòmica del país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

El ple municipal aprova el nou contracte de neteja i recollida de residus

SALT
estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana ordres de detenció contra Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona
política

Ajornen la declaració pel Tsunami a Barcelona a Rovira, Soler i Alay

barcelona

Absolt l'acusat de calumniar l’expresident del Consell Comarcal de la Garrotxa

sant jaume de llierca
estat espanyol

Espanya amenaça de trencar relacions amb l’Argentina

barcelona
àfrica

Intent de cop d’estat a la República Democràtica del Congo

Iran

Confirmen la mort del president iranià en l'accident d'helicòpter

barcelona