Societat

Acció de protesta contra la botiga de bicicletes a l’antic teatre Odèon

La Plataforma pel Decreixement Turístic Girona va fer ahir la seva primera acció de protesta aprofitant l’escenari de Temps de Flors. En aquest cas van assenyalar l’obertura del que pretén ser la “millor botiga de bicicletes d’Europa”, a l’antic teatre Odèon, rebutjant el projecte i denunciant que un antic equipament cultural de la ciutat passi a alimentar encara més el monocultiu turístic i ciclista.

Durant l’acció, realitzada a les escales de Sant Domènec, van col·locar creus negres amb el nom dels comerços locals que han anat plegant els darrers anys a causa de la” gentrificació, la pujada de preus dels lloguers i l’especulació per part dels grans tenidors immobiliaris”. Al mateix temps, i fent referència a la situació “límit” que segons la plataforma viu la ciutat a “causa del turisme massiu i el seu impacte”, van despenjar una pancarta de la bastida del teatre on s’hi llegia “Tanquem l’aixeta al Turisme”, en clara al·lusió a la necessitat de reduir la gran afluència de visitants que arriben al municipi.

Durant la lectura del comunicat, van dirigir-se al govern municipal “perquè freni aquest projecte sense sentit, en una ciutat que ja ha arribat al seu límit i on en un any han obert més de 40 comerços relacionats amb la bicicleta només en el Barri Vell”. Continuant amb les demandes, van reiterar “que a Girona no volem ser la “meca” del ciclisme, sinó ser la millor ciutat on viure-hi dignament”, en referència a garantir drets bàsics a la ciutadania com l’habitatge, subministraments (aigua, energia i alimentació) o unes condicions laborals dignes.

Finalment van valorar l’anunci del govern municipal i les mesures que fins ara s’han presentat com una acceptació del problema i el malestar veïnal, però “del tot insuficient i desenfocat”. En aquest sentit van recordat que “no és una qüestió només de convivència o mobilitat” i que “el problema és molt més profund i requereix mesures més estructurals, urgents i contundents”.

El 2019 ja es va ocupar

Ja al 2019, l’antic teatre Odèon va ser ocupat pel moviment juvenil i veïnal de la ciutat per frenar el que en aquell moment havia de ser un restaurant. I van aconseguir-ho. Ara esperen fer el mateix amb la botiga de ciclisme que hi ha d’anar, i aspiren a que allò es converteixi, de nou, en un equipament cultural per la gent del barri i la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia