El pla de barris ha comportat una inversió afegida de 18 milions al nucli antic d'Olot

El projecte inicial preveia obres i actuacions per 7,2 milions

Una part molt important d'aquesta inversió extra al barri vell d'Olot, fins a 10 milions d'euros, prové de la iniciativa privada i la resta, de programes complementaris tant de la Generalitat com de l'Ajuntament d'Olot. Des del moment en què va transcendir que aquest espai tan degradat del centre seria objecte de la inversió de 7,2 milions, aportats a parts iguals per les dues administracions, es va generar un doble moviment de promotors i constructors que van adquirir immobles vells per rehabilitar-los –l'Ajuntament va fer una crida als propietaris per frenar l'especulació– i dels propietaris que no se'ls van vendre i els van rehabilitar. El resultat de tot plegat han estat més de 250 obres de rehabilitació parcial o integral amb una inversió que s'acosta als 10 milions. La resta de diners d'aquesta partida extra són públics i s'han aplicat a programes com per exemple Treball als barris, o a ajuts a la rehabilitació.

Ara, l'Ajuntament d'Olot ha demanat a Política Territorial poder accedir al nou contracte de barris i completar aquest projecte de rehabilitació integral amb diverses actuacions que aprofundeixen en les polítiques socials iniciades i poder intervenir en l'entorn de la plaça Campdenmàs, que és ara l'espai més degradat. Es tracta, segons va explicar ahir el regidor d'Urbanisme, Joan Albesa, de rehabilitar locals comercials en desús i transformar-los en incubadores de noves iniciatives empresarials. A part, el nou projecte comportarà la construcció a l'antiga fàbrica Tané, al costat de la plaça Campdenmàs, d'aparcaments i sobretot d'espais de lleure i d'esport per al barri: jocs infantils i una pista poliesportiva, que ara no té. A part, ha de servir a Olot per reforçar l'estructura pròpia de gestió d'aquest pla, impulsar més la rehabilitació, intervenir amb acords amb el sector privat en els locals tancats i incorporar noves tecnologies a l'Espai Núria.

«S'ha girat una mica la truita»

«S'ha girat una mica la truita», va afirmar ahir el president de l'associació de veïns del Nucli Antic, Joaquim Rocarols, i membre de la comissió de seguiment. Segons ell, els veïns han patit durant molts anys la sensació d'abandonament i, ara, tot i que la situació s'ha capgirat, encara queden moltes coses per fer. L'alcalde, Lluís Sacrest, va declarar que sense la llei de barris la rehabilitació del nucli antic hagués estat molt difícil. Oriol Nel·lo va dir que el contracte de barris representa teniu nous recursos per mantenir la inversió, l'atenció especial al barri, per continuar atraient inversió, per reforçar els programes socials i per mantenir les estructures transversals amb què és pionera la llei de barris. «Els 7,2 milions han estat l'espurna que inicia un procés cap a l'autosuficiència per deixar de ser un barri d'atenció especial», va indicar, i va aconsellar la divulgació de la feina feta per fomentar l'autoestima dels veïns. El programa ha subvencionat la creació del passeig de la Muralla, la nova plaça Esgleiers, l'ampliació de la de Campdenmàs, la creació dels jardins de la vila vella i d'espais públics i aparcaments a l'illa del Carme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.