Un jutge conclou que les discoteques de Femades, a Cornellà, són il·legals

Segons el planejament, a les zones industrials només poden haver-hi sales d'espectacles per als treballadors

La sentència dóna la raó, tot i que de manera parcial, a la demanda judicial que dues veïnes de l'Hospitalet van presentar contra l'Ajuntament de Cornellà per donar llicències ambientals a tres discoteques –Bora Bora, reconvertida en La Pascana i tancada cautelarment fins al setembre per diverses infraccions; Malalts de Festa i Capitolio– i un bar –La Cantina–. Les denunciants viuen al centre de l'Hospitalet i el 2008 van optar per la via judicial després d'anys de reclamar el trasllat de les discoteques per les constants molèsties que provocaven els clients dels locals. A més d'haver denunciat l'Ajuntament, han demandat també els quatre locals i la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives (Fecasarm), la qual representa els establiments.

Les denunciants havien reclamat a l'Ajuntament de Cornellà que obrís expedients sancionadors als establiments i que els traslladés, perquè entenien que es vulnerava el planejament urbanístic. El consistori ho va desestimar a través d'un decret i és aquesta decisió la que han portat al jutjat, així com la concessió de les llicències ambientals. Els arguments són la vulneració de la normativa urbanística, ja que el PGM només permet al sòl industrial usos recreatius limitats en sales d'espectacle per al personal de les empreses del polígon; la falta d'acreditació d'un conveni entre els consistoris de Cornellà i l'Hospitalet per vigilar i netejar la zona; la falta de protecció contra l'excés de sorolls i els defectes en la informació pública durant la concessió de les llicències ambientals.

Raó als veïns

El jutjat els ha donat la raó i obliga l'Ajuntament de Cornellà a anul·lar el decret que desestimava la petició de trasllat dels locals, així com la concessió de llicències ambientals. Això, pel que fa a les discoteques, però no en el cas del bar La Cantina, una activitat permesa al polígon. El jutge argumenta que les discoteques no es poden considerar sales d'espectacles, ja que entén que un espectacle és «una diversió pública celebrada en un teatre, circ o qualsevol altre lloc en què s'aplega gent per presenciar-la». I aquesta és una definició «que una discoteca només pot satisfer circumstancialment», segons la sentència. Pel que fa a les llicències ambientals, coincideix que no van ser correctament exposades al públic. El jutge té en compte, a més, la jurisprudència, ja que existeix una sentència semblant en el cas d'un bar musical a Barcelona. Però la sentència no és ferma, i l'entitat que representa les discoteques ha anunciat que hi recorreran. Així ho va afirmar ahir Joaquim Boadas, secretari de la Fecasarm, que va assenyalar que «la sentència no parla de tancar discoteques», tot i que els demandats l'han d'analitzar a fons. L'Ajuntament de Cornellà, per la seva banda, no ha volgut manifestar-se mentre no estudia la decisió judicial. Núria Huete, una de les denunciants i portaveu de la plataforma veïnal dels afectats pels locals, es va mostrar molt satisfeta per la sentència. «S'ha fet justícia», va dir, contenta que un jutge hagi donat la raó als veïns. Tanmateix, no saben què farà l'Ajuntament de Cornellà al respecte, i adverteix que «seguirem lluitant fins que es traslladin les discoteques, i més quan un jutge ens ha donat la raó».

Molèsties i incivisme

R.M.B

Fa anys que els veïns del centre de l'Hospitalet es queixen de les baralles, crits, destrosses i tot tipus d'actes incívics dels clients que surten de les discoteques, sobretot en el trajecte a les estacions de tren i metro –tot i ser a Cornellà, les parades més properes són les de l'avinguda Carrilet, a l'Hospitalet–. En una de les baralles va resultar mort un ciutadà bolivià, i recentment l'Ajuntament de l'Hospitalet va instal·lar càmeres de videovigilància als punts més propers a les estacions.

Les diferents mesures policials, com ara les patrulles conjuntes de les dues ciutats, no han servit per posar fi als actes incívics ni a les queixes dels veïns, que reclamen que Cornellà traslladi les discoteques. El grup de CiU de l'Hospitalet ha donat sempre suport a les demandes veïnals, i la portaveu, Meritxell Borràs, va insistir ahir que el govern de la ciutat «no ha fet mai costat als veïns». Els convergents van reclamar un informe jurídic que va concloure que en sòl industrial de Cornellà no es permetia la instal·lació de discoteques, i a continuació el Síndic de Greuges es va manifestar de manera semblant. L'equip de govern hospitalenc no ha fet mai cas d'aquests informes, segons Borràs, la qual es va mostrar contenta que al final hagi estat un jutge qui hagi donar la raó als veïns i a CiU.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.