cultura

Cinema en femení

La 18a Mostra de Films de Dones de Barcelona fixa la mirada en la reflexió sobre la identitat sexual

Els debats identitaris busquen una certa revisió històrica dels moviments transgressors dels setanta i vuitanta. Destaca, per exemple, Vindicación, de Susana Koska, que repassa el feminisme a l'Estat a partir d'aquesta publicació, i es complementarà amb una exposició. A El sexe dels àngels, secció que tracta particularment la qüestió identitària, hi haurà títols com Paris is burning, de Jennie Livingston, sobre les sales underground de Nova York a final dels vuitanta; o també The fall of Womenland, de He Xiaodan, sobre una de les últimes societats matriarcals del món. L'humor i la ironia marquen una determinada mirada de temes històricament carregats de prejudicis, com la menstruació a The moon inside you, de Diana Fabiánová –producció que tindrà distribució comercial amb el títol La luna en ti–, o The Heretics, de Joan Braderman, que repassa la petjada d'una altra publicació feminista.

Més de la meitat de les projeccions del festival són estrenes a l'Estat, i hi assistiran una quinzena de realitzadores, entre elles, Bette Gordon, amb dos títols: l'estrena de Handsome Harry i la recuperació de Variety (1984). Les dues pel·lícules aborden el desig masculí i femení, respectivament. Pel que fa a les cineastes catalanes, el festival projectarà títols com La terra habitada, d'Anna Sanmartí, o Han bombardejat una escola, de Mireia Coberta, Anna Morejón i Sandra Olsina.

Altres apartats d'enguany són els denominats Assajos visuals, on es mostren diferents investigacions sobre les noves tendències experimentals, amb formats més híbrids. En la mateixa línia, Aprenentatges desplaçats es fixa en relats al voltant de l'estrangeria. També hi ha una secció sobre l'animació mexicana, i una altra de curts, a més de diferents activitats paral·leles que van començar dissabte amb el passi de War Don Don al CCCB. Totes les projeccions i activitats tindran lloc a la Filmoteca, l'espai de dones Francesca Bonnemaison i la plaça de la Virreina, on es farà la inauguració a l'aire lliure amb The moon inside you.

Directores catalanes al món

El festival barceloní coincideix aquest mes amb la projecció internacional de creadores catalanes dins el Cicle de Dones Directores de Catalunya. Comissariada per Montserrat Alcoverro, amb el suport de l'Institut Ramon Llull, Catalan Films & TV, TV3 i Drac Màgic, aquesta iniciativa impulsada l'any 2008 per fer visible l'aportació de les cineastes del país, ha passat ja per festivals d'Alemanya, França i Mèxic. Ara, del 24 al 26 de juny, es projectaran a Anacapri (Itàlia) els films Tres dies amb la família, de Mar Coll; 53 días de invierno, de Judith Colell, i La teta asustada, de Claudia Llosa. També aquesta setmana passada el cicle ha visitat Cagliari, a Sardenya, amb la projecció de films com B-side, d'Eva Vila; Màscares, d'Elisabet Cabeza i Esteve Riambau, i El triunfo, de Mireia Ros, entre altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.