Sense - El Punt

L'Estat i la Generalitat impulsen un pla nou per garantir l'aigua als municipis ebrencs

S'invertiran 44 milions d'euros en 144 actuacions a 71 municipis, cosa que evidencia les mancances del pla d'emergència

«Es dóna la paradoxa que allí on es passa més set és al costat del riu», va ironitzar ahir el secretari d'estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, durant la presentació del pla de restitució territorial amb motiu de les obres de Flix. L'han batejat així però en realitat, i en paraules del mateix Puxeu, és un «pla de correcció» que corregeix les mancances del pla d'emergència que es va elaborar al seu moment per garantir la seguretat en el subministrament d'aigua potable als municipis riberencs en cas d'un hipotètic accident durant les obres de neteja de l'embassament de Flix. Un pla, aprovat l'1 d'abril del 2008, que bàsicament se centrava a garantir el subministrament d'aigua al Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) i que en alguns casos preveia subministrar aigua amb camions cisterna. Ara s'han aprofitat les mancances del pla d'emergència per elaborar un pla nou que preveu la construcció de nous dipòsits i noves captacions, així com la millora d'algunes de les existents, i que no només garantirà la seguretat en el subministrament d'aigua durant el procés de descontaminació del pantà de Flix, sinó que també servirà per crear llocs de treball en un moment de crisi, contrarestar d'aquesta manera els efectes de l'ERO d'Ercros a la planta de Flix i millorar l'abastament d'aigua a molts municipis que, tot i ser al costat del riu Ebre, tenen restriccions durant els mesos d'estiu.

«L'objectiu és garantir l'abastament durant l'extracció dels llots tòxics i després», va manifestar per la seua banda el conseller de Medi Ambient del govern català, Francesc Baltasar, que va destacar l'«amplíssim consens assolit» amb els ajuntaments i el «compromís» de l'Estat i la Generalitat per poder ocupar el nombre màxim de persones del territori en l'execució d'aquest pla i també dels treballs previs i d'extracció dels fangs tòxics, tal com han demanat els ajuntaments de la zona i particularment el de Flix.

Actuacions previstes

L'anomenat pla de restitució territorial amb motiu de les obres de Flix preveu la realització durant els pròxims divuit mesos de 144 actuacions en 71 municipis de les Terres de l'Ebre i el Priorat, amb una inversió de 44 milions d'euros. Aquesta inversió és addicional als prop de 200 milions d'euros en què està pressupostat el projecte de descontaminació de l'embassament de Flix i es finançarà a través de fons de l'Estat i la Generalitat fruit d'un conveni entre totes dues administracions. Les actuacions previstes consistiran bàsicament en la construcció de noves captacions i nous dipòsits d'emmagatzematge i regulació d'aigua, així com en la millora i l'ampliació de les instal·lacions existents. També s'instal·laran sistemes de control de qualitat de l'aigua. Per dur-lo a terme caldrà una modificació del pla d'emergència associat a l'actuació de l'eliminació de la contaminació química de l'embassament de Flix. La previsió és que aquestes actuacions estiguen executades a principis del 2011. Fins que no estiguen enllestides no s'extrauran els fangs tòxics.

El pla nou agrupa els 71 municipis afectats, amb una població global de prop de 200.000 habitants, en tres grups diferents: aquells la captació dels quals està o pot estar influïda pel riu Ebre (tretze municipis, entre els quals hi ha Flix, Tortosa i Falset), aquells que no capten directament del riu però que estan situats aigües avall de Flix (divuit, entre els quals hi ha Amposta, Deltebre i Tivissa) i finalment aquells que són a menys de quinze quilòmetres en línia recta del riu (quaranta).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.