Francisco Rosés i Xuclà

Químic i professor

El químic i professor Francisco Rosés i Xuclà va morir ahir dilluns, dia 31 d'agost, a l'edat de 83 anys.

Nascut a Barcelona el 1925, va estudiar als jesuïtes del carrer Casp, amb companys com ara un fill de Carrasco i Formiguera, l'autor de teatre Jaume Salom i el cardiòleg Balaguer. Acabat l'ensenyament mitjà, Rosés volia anar a la universitat per cursar els estudis d'electricitat, però calia anar a Madrid i finalment va triar una altra opció: la química.

Va entrar a la universitat l'any 1943, i un cop es va haver llicenciat en ciències (especialitat química), Rosés va incorporar-se al grup de doctorands del Dr. Pascual, a química orgànica. La docència va ser, però, la seva inclinació preferent. Per aquesta raó, i per guanyar-se la vida, impartia classes als jesuïtes de Sarrià i a diverses acadèmies de Barcelona, fins que el Dr. Pascual li va oferir la possibilitat de treballar de químic a Girona.

Rosés, doncs, es va traslladar a la capital gironina per exercir la professió de químic, primer a can Sarasa i després a les Indústries Químiques i Tartàriques (els Químics), a partir del 1955. En aquestes indústries, totes dues dedicades a l'obtenció d'àcid tartàric, Rosés va introduir-hi innovacions químiques i tècniques. Els Químics, amb la seva xemeneia característica, va ser durant molt de temps la primera indústria mundial de fabricants de tartàric.

La seva vocació docent no va tardar a manifestar-se. Rosés, casat des de l'any 1951 i pare de quatre fills (dues noies i dos nois), va entrar a les Carmelites per explicar física. Era l'any 1961. També va ser uns anys professor dels Maristes i de La Salle. I, naturalment, va exercir d'ensenyant de química en tots aquests centres.

L'any 1970, el Dr. Casassas, que, en nom de la Universitat Autònoma de Barcelona i juntament amb el Dr. Gandia, s'encarregava d'organitzar els estudis de ciències al Col·legi Universitari de Girona, el va convèncer perquè s'incorporés al cos de professors del nou estudi. Rosés va ser el primer coordinador de ciències a Girona durant el primer curs de funcionament de l'estudi (el curs següent va assumir la funció un altre gironí il·lustre, el Dr. Mirambell). Sobretot, però, va convertir-se en el professor de química general paradigmàtic de ciències a Girona, una plaça que va conservar fins a la seva jubilació, el curs 1987-1988. «Era un professor que es delectava fent classe i amb les seves classes els alumnes s'hi delectaven. Els seus antics alumnes –entre els quals hi ha noms molt coneguts– encara en parlen i el recorden de bon grat», va manifestar Joan Miró durant la concessió a Rosés, el novembre del 2007, per part de la Facultat de Ciències de la UdG, de la Distinció al Mèrit Científic i Acadèmic.

Casat amb Angelina Campreciós i pare de quatre fills, Francesc, Josep M., M. Àngels i Carme, la missa se celebrarà avui, a les 4 de la tarda, a la parròquia del Mercadal de Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.