Economia

El pont ha omplert del tot els hotels de muntanya gironins

Els empresaris hostalers atribueixen l'ocupació del 100% a la neu que hi ha hagut, tot i que la calor ha estat un factor en contra per a les pistes

Al litoral, la majoria d'establiments hotelers ja no han obert

Els hotels de les comarques de muntanya han tancat el pont satisfets per l'ocupació que s'ha generat, principalment, gràcies als aficionats als esports de neu. Des del Gremi d'Hostaleria del Ripollès, Ramon Torrals, s'aventurava a dir que a la comarca, es podia parlar de “plena ocupació, ratllant el 100%” entre dissabte i dimarts, i el pic més alt d'aquesta ocupació s'ha de situar en el cap de setmana, dissabte i diumenge. Torrals explicava també que l'any passat va ser més fluix i l'èxit d'aquest any es deu a la neu que es va acumular després dels dies de fred. Cal tenir en compte que l'any passat no totes les estacions d'esquí gironines van obrir. Aquest és un dels factors pel qual la percepció dels empresaris del gremi i de les estacions d'esquí ha canviat respecte a l'any passat –i així ho manifesten des dels diferents sectors– i resolen sense dubtes que el pont ha estat força més bo que el del 2009.

No és igual per a tothom

Però l'ocupació no ha estat la mateixa a tot arreu. Des de l'Associació de Turisme Rural, la presidenta, Isabel Miquel, constatava que l'ocupació a muntanya (Cerdanya i Ripollès) va ser pràcticament del 100%, mentre que a la Garrotxa ja baixava fins al 70 o el 80% d'ocupació. Tanmateix va expressar que no havia estat igual a la plana –incloent l'Alt i el Baix Empordà, el Pla de l'Estany, el Gironès i la Selva. Pel que fa a aquestes zones, deia: “Ha estat el més dolent en 20 anys”. Des de l'Associació de Turisme Rural recorden que sempre omplien les cases i que aquest any hi ha hagut “molta menys gent, potser al voltant d'un 10% menys que els altres anys”, això sí, sempre parlant de les zones en què no hi ha oferta d'activitats de neu. També van afegir que esperen que l'ocupació de cases rurals es recuperi per la revetlla de Cap d'Any –que aquest any és un divendres a la nit–. Isabel Miquel va explicar que aquesta data “sempre és bona” per al turisme rural. Des d'aquest gremi tampoc no es mostren gaire esperançats a omplir durant la setmana blanca de les escoles, ja que no tenen reserves fetes i suposen que la causa és la crisi. Tampoc no s'aventuren a parlar de les vacances de Pasqua, ja que les veuen molt lluny.

Des dels establiments hotelers de la costa ja es miraven amb uns altres ulls aquest pont. El gerent de l'Associació Costa Brava Centre, Martí Sabrià, quantificava en un 25 o un 30% el nombre de places hoteleres obertes a la costa i d'aquestes, menys del 50% eren obertes. Sabrià explicava que el pont de la Puríssima ja és un pont “sense gaire atractiu” a la costa, a causa de la climatologia i resumia l'interès de la gent en aquestes dates en dues paraules: el “shopping i la muntanya”.

Ocupació de les pistes

Des de l'estació de Masella valoraven amb molt d'optimisme el pont i deien, en un comunicat, que han doblat la xifra d'esquiadors de l'any passat, i van quantificar en 30.000 els esquiadors que han passat aquests dies per l'estació.

La calor, però, ha estat un factor en contra de la neu. Vallter, per exemple, va obrir dissabte algunes pistes més de les que quedaven ahir, ja que la neu s'ha anat fonent i creuen que això ha estat un factor que els ha restat esquiadors. Tot i això en fan un balanç positiu, ja que l'any passat Vallter no va obrir per la Puríssima. L'altra estació ripollesa, Vall de Núria, va comptar 2.000 esquiadors dels 7.000 visitants que hi va haver. Van obrir 8 pistes i les han mantingut, tot i que el temps va fer que la neu d'ahir fos humida. A Vall de Núria han tingut una gran afluència també gracies als visitants d'un dia i l'oferta que no se centra només en l'esquí sinó també en el santuari, les exposicions o les sortides amb raquetes –que ja ahir no es van poder fer perquè la neu era massa tova.

Conflicte aeri

Divendres va començar un daltabaix per a moltes persones que anaven o venien de les vacances. Es tracta de la vaga de controladors aeris que va començar divendres i va deixar sense vols 10.000 persones que havien d'anar o venir. Si divendres es van cancel·lar o retardar cinc vols a l'aeroport Girona-Costa Brava, dissabte no hi va haver cap moviment ni dels 26 de sortida ni dels 26 d'arribada. Ryanair els va suspendre tots.

Tot i aquesta afectació, Martí Sabrià, de l'Associació Costa Brava Centre, va manifestar que la importància era relativament poca, perquè a la resta d'Europa el pont de la Constitució no és festiu i que mercats com l'italià no són importants en aquesta època en nombre de viatgers. La vaga, per a Sabrià, no va tenir una afectació important en les xifres del turisme, ja que és un període en què es rep turisme de Catalunya i de la resta de l'Estat.

100
per cent
d'ocupació hotelera al Ripollès i a la Cerdanya pel pont.
4.000
visitants
són els que va rebre l'estació de Vallter des de dissabte fins a dilluns.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.