Societat

DARIO OLAORTUA

PRESIDENT DE LA FUNDACIÓ SETBA

“Volem fer solidaritat a través de l'art i la cultura”

Què és la Fundació Setba?

Feia molts anys que tenia al cap la idea de vincular l'art i la cultura amb un objectiu de caire solidari, en concret el de donar suport a les persones en risc d'exclusió social. Inicialment, vam pensar a crear dues fundacions diferents per a cadascun dels objectius, fins que finalment i amb l'assessorament d'Albert Rosa, representant de la Fundació Plataforma Educativa, vam decidir de crear una sola entitat. Primer vam començar, el 2007, amb Setba Zona d'Art, en la promoció de l'art i de la cultura, i ara fem el segon pas: fer alguna cosa pels altres. Som art i fem solidaritat.

Quins són els objectius principals de la fundació?

Tenim tres objectius principals: la promoció de l'art i la cultura; el suport a les persones en risc d'exclusió social, com ara la gent gran, els discapacitats psíquics i altres col·lectius; i el tercer objectiu, i potser el menys conegut, és la preservació del medi ambient.

Algun projecte en marxa?

Estem a punt de convocar el certamen de pintura que ha estat batejat amb el nom el Balcó de les Arts. És un concurs adreçat a persones amb discapacitat mental. Es tracta d'ajuntar, en un sol projecte, art i cultura i persones amb discapacitat. Ja tenim les bases del concurs, la intenció és treure la convocatòria aquest mes i que abans de l'estiu el tinguem resolt. I estem molt contents de tenir, com a membre del jurat, José Félix Benz, del Círculo Artístico de Barcelona, que a més ens cedirà un espai per a la posterior exposició de les pintures.

Què representa el Balcó de les Arts per als possibles concursants?

És un certamen que va adreçat als artistes que tenen alguna discapacitat psíquica i volem incentivar-los perquè treballin en el terreny de les arts plàstiques. Amb aquesta iniciativa, la Fundació Setba vol dignificar la feina i el talent d'aquestes persones, donant-los un tracte igualitari, deixant de banda els prejudicis i promovent la integració i la solidaritat.

El concurs serà obert a tot Catalunya?

En tractar-se d'una primera edició el volem obrir, inicialment, a aquelles persones residents a l'àrea metropolitana de Barcelona. Els concursants hauran de ser majors d'edat i tenir un certificat del 33% de discapacitat intel·lectual com a mínim. Els guanyadors rebran un premi de 2.000 €, 1.000 € o 500 €, en funció del lloc en la classificació. No descartem que, en altres edicions, el concurs comprengui un territori més ampli.

Se n'ha fet difusió, de la fundació?

Fa poc que vam presentar la fundació i aquest primer projecte a Barcelona. Avui ho fem a Girona i també tenim previst fer-ne presentacions a Tarragona i a Lleida. En l'acte d'avui a Girona, que es farà a l'antiga Farinera Teixidor, hi participarà com a ponent Josep López de Lerma, director de Roca Junyent a Girona, que farà una reflexió sobre la necessitat d'una nova llei de mecenatge. L'empresari Àlex Barceló, director de Solventa 6, parlarà de la seva pròpia experiència.

Quin ha de ser el paper de l'empresa privada en aquest seu projecte?

Des de la fundació volem vincular la solidaritat amb l'empresa i la societat civil; buscar la seva complicitat. Ens agradaria que les empreses dediquessin part dels seus guanys a ajudar els altres, però això entenc que passa per una nova llei del mecenatge. Cal motivar l'empresari perquè col·labori solidàriament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.