Economia

Tamesol, en un projecte per fer microciutats amb energia solar a l'Àfrica

L'empresa, de Vulpellac, aportarà sistemes perquè els habitatges siguin independents energèticament

La iniciativa es farà a Angola i el Congo

Construir microciutats al Congo i Angola que s'abastin d'energia amb sistemes solars. Aquest és el projecte que està concretant l'empresa Tamesol, amb seu a Vulpellac i especialitzada en productes relacionats amb l'energia solar. En la iniciativa participarien diverses companyies, que funcionarien de manera similar a una Unió Temporal d'Empreses (UTE), entre les quals hi ha Tamesol. La funció de la gironina serà subministrar solucions energètiques de manera que els habitatges siguin autosuficients energèticament i no hagin d'estar connectats a cap xarxa. El projecte inclou la construcció de 100.000 habitatges al Congo i 250.000 a Angola, en un període de cinc a vuit anys.

Segons explica el director general de Tamesol, Patxi Otamendi, els sistemes energètics independents són el futur per als països subdesenvolupats: “Amb un sistema compost d'uns mòduls de plaques solars i bateries, es pot generar i carregar energia per subministrar electricitat”. Això permet construir zones residencials en espais que no tenen connexió a la xarxa elèctrica.

Aquest és un dels principals projectes de Tamesol, empresa que es va crear el 2005 i que dedica bona part de la seva activitat a l'exportació. De fet, la seva àrea de producció es troba a la Xina i des d'allà exporten a arreu del món. Alguns dels seus principals mercats són Itàlia i el Brasil i ara intenta fer aquesta incursió al continent africà.

LA XIFRA

23
milions d'euros
va facturar Tamesol el passat 2010. Aquest any, la previsió és mantenir aquesta quantitat.

LA FRASE

La paritat energètica és a punt d'arribar. Els preus dels mòduls solars han baixat un 75% en dos anys
Patxi Otamendi
director general de tamesol

Quatre línies de negoci

Tamesol va facturar l'any passat 23 milions d'euros i espera mantenir aquesta quantitat el 2011. L'empresa es divideix en quatre línies de negoci: la fabricació de mòduls fotovoltaics, els sistemes energètics independents (com el que es promou en aquest projecte a l'Àfrica), la generació d'energia tèrmica a partir de la solar, i –l'última línia que s'ha impulsat– els productes relacionats amb la il·luminació LED. En aquest darrer àmbit hi ha un gran mercat per explotar a l'Estat espanyol, a diferència de l'energia solar, molt més limitada per la normativa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a