Economia

Empresa

Un vàter de premi

L'empresa Lagares d'Olot ha dissenyat un vàter plegable que ha rebut diversos premis pel disseny innovador

Venen als EUA, Londres, Mèxic i Dinamarca

Pràcticament totes les pecesque utilitzen a Lagares són de les comarques gironines

L'últim premi que ha rebut l'empresa Lagares d'Olot ha estat el del 7 de juliol, amb el reconegut guardó Delta, atorgat per l'Associació de Disseny Industrial del FAD per un vàter plegable, una peça única dissenyada per RCR Arquitectes que, per les seves característiques, es pot instal·lar en qualsevol espai, paret, armari i que fins i tot es pot encastar.

Per arribar en aquest punt, però, l'empresa ha hagut de fer un llarg camí que va començar l'any 1918 quan Manel Lagares, l'avi del gerent del mateix nom, va crear una fusteria a Olot. Amb els anys, la fusteria tradicional es va anar transformant perquè, segons Anna Lagares, de la quarta generació de la família que treballa a l'empresa, “el pare té moltes idees innovadores”. L'any 1998, les ganes de fer coses noves van fer que Manel Lagares tragués al mercat un urinari de disseny “tant innovador i diferent del que s'havia fet fins al moment que quan la gent el veia se sorprenia”. Estava fet amb Corian, un producte que s'utilitzava poc a Catalunya però que té molta resistència i “que es treballa com la fusta”. L'urinari es va presentar per primera vegada a la Fira de Frankfurt aquell mateix any i ja va rebre una menció Delta de disseny industrial.

Això va animar l'empresa a continuar innovant conjuntament amb RCR Arquitectes “que tot i que treballem amb altres arquitectes i decoradors amb RCR, fa 15 o 16 anys que treballem junts”, assegura Anna Lagares.

La peça que va impactar més el sector –“la prova és que ens han copiat molts fabricants i dissenyadors”– va ser el rentamans pla, el primer amb desaigüe Lineal i amb què Lagares va aconseguir un Delta de plata. Si el rentamans va impactar, el plat de dutxa “per a nosaltres és una peça emblemàtica” i “força revolucionari en el sector” perquè va ser un dels primers plats de dutxa que es va fer enrasat a terra i, socialment, va ser molt important perquè la gent que va amb cadires de rodes podia entrar-hi sense problemes”. També va ser premiat amb un altra Delta de plata al 2001, una medalla d'or al Saló internacional de les invencions de Ginebra, un premi de disseny industrial a Hannover i un altre a las Vegas. “És un plat que va sortir al mercat fa deu anys i encara es posa molt”, explica Anna Lagares.

L'empresa no ha parat i ara per ara fa de tot. De fet, el nom fiscal de la factoria és Lagares Produccions de Disseny. “Molta gent ens coneix pels productes sanitaris però també fem cuines i produccions de disseny, i això ens ha obligat a treballar molt l'acer i el ferro, a part, és clar, de la fusta i el Corian”, explica Anna Lagares, i assegura que el valor afegit de l'empresa és que en són els fabricants i poden fer les peces a mida. De fet, el 80% dels productes de Lagares estan fets a mida.

Però el producte estel·lar de l'empresa és el vàter plegable, que tot just fa un any que ha sortit al mercat i ja han rebut un munt de premis. “Amb el vàter buscàvem tres punts bàsics: la sostenibilitat, la innovació i la tecnologia”, assegura Lagares. Fabricat amb Corian, es pot recobrir amb materials com acer inoxidable, fusta o fins i tot es pot pintar i es pot instal·lar a qualsevol espai o encastar a la paret o integrar a un moble perquè, a través d'un sensor tàctil, la tassa del vàter s'obre i es tanca i no ocupa espai. “Fa pocs dies, hem rehabilitat un pis de 23 metres quadrats, hem instal·lat el vàter, i, a sota, un plat de dutxa i ruixador. Al darrere, una lleixa amb la tele”, assegura.

A Lagares, continuen fabricant a Olot, i pràcticament totes les peces que utilitzen són de les comarques gironines. “El 90% de les peces del vàter surten del Ripollès o la Garrotxa”, diuen.

Treballen el mercat català i de l'Estat, però entre el 2007 i el 2008, a Lagares, van decidir exportar els seus productes. Disposen de distribuïdors als EUA, Londres i Mèxic i, fa pocs mesos, van arribar a Dinamarca. “També venem a França, Holanda i a Itàlia, entre d'altres”, explica Lagares, i assegura que es volen situar bé en aquests mercats.

A l'empresa, actualment hi ha 15 treballadors i, a més de la fàbrica d'Olot, també disposa d'una botiga a la ciutat de Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.