La nova incineradora de Girona incompleix la moratòria del govern, segons els ecologistes

Un estudi concloïa Campdorà com el millor emplaçament

La Confederació Ecologista Independentistes que agrupa la Unió de Plataformes i Ecologistes de Catalunya considera que el projecte de la nova incineradora de Campdorà incompleix de manera flagrant la moratòria d'aquestes plantes que va aprovar el govern. Un portaveu de la Confederació, Nani Huertos, qualifica de «vergonyós» el projecte i considera que es traca «d'un frau polític a la moratòria que va sorgir d'una iniciativa popular».

En aquesta mateixa línia, Huertos considera que el model que suposa el nou complex «és pseudoecològic» i fa una crida a apostar per un major nivell de reciclatge i recollida selectiva per evitar la incineració.

Huertos va fer aquestes apreciacions després d'assistir a unes jornades organitzades per la Cambra de Comerç de Girona, que analitzaven l'oportunitat que suposa l'aprofitament dels residus per crear energia i va servir per conèixer més a fons el projecte del complex de Campdorà.

Només Campdorà

El regidor de Medi Ambient de Girona, Enric Pardo, va admetre durant les jornades que l'existència de la moratòria governamental obligava que el nou complex s'instal·lés gairebé a tocar d'on es troba actualment. Tot i això, Pardo va explicar que es van analitzar altres emplaçaments a la comarca, però que el fet que Girona concentri la majoria de població feia idoni que es construís al mateix terme municipal, segons el regidor.

Pardo va posar en relleu que es podrà assolir el 48% de reciclatge abans del 2012 i va deixar clar que el nou complex «només donarà servei al Gironès». S'esvaeixen, per tant, els temors dels veïns de Campdorà que fos centre de referència a la demarcació.

Obres al final del 2010

La jornada de debat i divulgació de la Cambra de Comerç també va servir per revelar que les obres del nou complex de tractament de residus s'iniciarà cap al final del 2010. La previsió de l'Agència Catalana de Residus i l'Ajuntament de Girona és que a partir d'ara vagin en paral·lel tots els tràmits urbanístic que calen per permetre la construcció del nou complex i el disseny arquitectònic del projecte. El termini d'obres d'aquesta àrea, que ocuparà uns 54.000 metres quadrats –l'actual incineradora n'ocupa uns 30.000– és de dos anys i mig. Això permetria posar en marxa el nou complex al llarg del 2010. La voluntat és que les diverses plantes les facin empreses diferents i especialitzades.

Fins a Lleida, 9 mesos

Pardo va admetre que durant nou mesos la fracció es va haver de dur a Lleida perquè no hi havia planta pròpia a Girona. També es va dur a Olot, Santa Coloma de Farners i Solius. En les jornades hi van intervenir també la directora de l'Agència Catalana de Residus, Genoveva Català, Jordi Renom, director de residus de l'agència, Alfred Viñas i Jordi Bardají, de l'empresa gestora de la incineradora i Xavier Elias, especialista en la matèria. Es va destacar que la nova incineradora serà tres vegades més eficient que l'actual, que serà autosuficient energèticament i que l'actual es troba molt per sota dels límits de les emissions establertes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.