Maragall veu predisposició en el PSOE per abordar la constitucionalitat de la LEC

L'aprovació del calendari de desplegament de la llei irrita CiU, que acusa el govern d'oblidar el consens

Quan semblava que la LEC estava ben lligada i havent sacrificat la unitat del tripartit per aprovar la llei, no només el PP va presentar un recurs d'inconstitucionalitat, sinó que el mateix govern del PSOE va anunciar, el mes d'octubre, «dubtes d'interpretació» de la norma pel que fa al «camp competencial curricular» i al «de la funció pública i dels cossos en aquesta matèria», en paraules de Maragall. Tot un gerro d'aigua freda per a la Generalitat.

Passat l'ensurt inicial, i en espera que es convoqui una reunió bilateral –formada per representants dels dos executius– per llimar les diferències Margall va revelar ahir l'existència de «contactes preliminars» amb Gabilondo que denoten «actituds i criteris de partida molt positius». El conseller espera que la bilateral tingui lloc ben aviat, però no va concretar cap data.

Amb tot, l'entesa entre Gabilondo i Margall es manifesta amb el suport del conseller a la proposta recent del ministre d'allargar l'obligatorietat de l'ensenyament fins als 18 anys. També hi ha sintonia amb el conveni per regular l'aportació econòmica de cada administració pel que fa al pla de digitalització de les aules de primària i secundària, que ha de permetre que els alumnes disposin d'ordinadors portàtils. «El conveni està tancat», va dir Maragall. Es preveu que «en poques setmanes» s'aprovi al consell de govern i quedarà signat per Gabilondo.

D'altra banda, el govern va acordar personar-se per defensar «fins al límit les nostres conviccions», «de la A a la Z», la LEC arran del recurs que el PP va interposar al Tribunal Constitucional poc després que el PSOE expressés els seus dubtes. Els populars troben deplorable que la llei blindi la immersió lingüística en català a l'escola, ja que segons ells es «vulnera la llibertat dels pares a l'hora d'escollir la llengua en què volen que siguin escolaritzats els seus fills».

Calendari aprovat

Margall també va anunciar ahir que el govern ha aprovat el calendari de desplegament de la LEC pels pròxims vuit anys. Tot i això, els «conceptes centrals» de la llei, com ara el decret d'autonomia dels centres, la regulació del règim jurídic de la direcció de les escoles o la creació de l'agència d'avaluació i prospectiva de l'educació, s'aplicaran en aquesta mateixa legislatura, abans de la convocatòria d'eleccions. També durant l'any 2010 es farà la previsió econòmica per homologar els sous de l'escola concertada amb els de la pública. Per més endavant es deixen el reglament per a l'accés i renovació dels concerts educatius i el procediment d'admissió d'alumnat, que es desplegaran el 2011. L'objectiu és acompanyar totes aquestes mesures amb 1.000 milions d'euros anuals més de pressupost en els pròxims quatre anys, una xifra que podria assolir els 1.500 més endavant.

«Evitar fissures internes»

L'anunci de l'aprovació del calendari de desplegament ha molestat CiU, amb qui el PSC i ERC van aprovar la llei. Els convergents lamenten que el calendari s'hagi pactat amb ICV-EUiA, que va votar en contra de la LEC, «oblidant» el consens assolit inicialment el juliol. La diputada de CiU, Irene Rigau, va indicar que el calendari s'ha dissenyat «per evitar fissures internes dintre el tripartit, que té més en compte les pressions del soci que les necessitats dels centres educatius i les famílies».

Segons Rigau, la formalització del calendari per part del govern no recull les prioritats de la llei i «deixa per després del 2011 els temes nuclears» de la LEC: l'aprovació del règim jurídic específic del personal directiu docent, els processos d'admissió d'alumnes o l'accés als concerts. CiU denuncia també que l'acord del govern no s'ha consultat amb la comunitat educativa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.