música

Les lleis del «heavy metal»

És sabut que per triomfar i mantenir-se en el món del heavy metal cal ser el més fort, contundent, convincent, autèntic i lleial al públic. Però per guanyar-se la lleialtat del públic també cal oferir bon material. Després de més de trenta anys de trajectòria amb alts i baixos, Judas Priest n'han après prou per saber que portant sota el braç un disc discutit i discutible com és el doble CD conceptual Nostradamus hi hauria una davallada de públic. La millor sortida? Cridar a un parell de teloners de luxe i vendre-ho com un festival: el Priest Feast, que va aterrar divendres a l'Olímpic de Badalona. Malgrat això, els Judas no van tenir la mateixa capacitat de convocatòria que en les seves dues anteriors visites a Badalona, els anys 2004 i 2005.

L'esquer van ser Testament i Megadeth, dos pesos pesants de la generació trash que, ironies de la vida, fa vint anys volien prendre el lloc a clàssics com ara Judas Priest. Dos teloners de luxe, però teloners al capdavall: un rellotge al lateral de l'escenari els marcava inexorablement el temps autoritzat. Testament va aprofitar els seus 45 minuts per deixar anar els seus temes més celebrats sense donar ni un segon de treva, mentre que l'hora de Megadeth va ser empleada per treure el mal sabor de la seva actuació al Razzmatazz de l'any passat. Amb un so i un volum sense gaires concessions a la subtilesa, pels Judas Priest ja poden passar els anys que l'únic que canvia en els seus concerts són petits retocs en el repertori, alguns detalls en l'escenografia i l'inevitable pes de l'edat –l'època amb Tim «Ripper» Owens queda relegada a l'oblit més absolut–. La resta segueix sent una cerimònia inalterable amb els anys: les guitarres creuades de Glenn Tipton i K.K. Downing, Scott Travis llançant les baquetes i agafant-les al vol, la sempre cerimoniosa presència de Rob Halford i, evidentment, la moto platejada a Hell bent for leather. I tot seguit amb devoció per un públic que competia en un anàrquic concurs d'air guitar sense vencedors ni vençuts; un grapat d'especialistes en l'art del headbanging, milers d'espectadors amb el puny aixecat i les banyes erectes, cada cop més pares amb els seus fills i fins i tot un monjo tibetà que semblava un esquimal perdut en un desert de caçadores de cuiro negre. Tots units i fent força davant himnes com Breaking the law, Metal Gods i Painkiller. I què tal el nou disc, Nostradamus? totalment oblidat, només el primer tema (Prophecy) i Death enmig del concert, moment que va ser aprofitat pel públic per omplir i buidar els dipòsits. Una petita treva que no tindran el 2010 quan Judas Priest tornin a la carretera per celebrar les tres dècades de British Steel, el disc que va escriure les lleis del heavy metal.

Lloc i dia: Palau Olímpic (Badalona). 19 de març.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.