Gaspar Hernàndez i Javier Cercas s'imposen entre els més venuts a l'ombra de Larsson

Andreu Carranza, Toni Orensanz i Antònia Abelló es van emportar la palma a les comarques de Tarragona

La novel·la sobre la meditació i el poder de la ment per guarir malalties del periodista Gaspar Hernàndez, El silenci (Destino), encapçala la llista de més venuts de ficció en català per Sant Jordi, tal com havien apuntat les travesses. Ve tot seguit un altre dels noms que més havia sonat, el del diplomàtic Carles Casajuana, amb L'últim home que parlava català (premi Planeta). La resta de vendes ha quedat força repartida entre autors molt diversos com ara Eloi Vila, que s'estrenava com a novel·lista amb L'any del senyor (Alisis); Maria Carme Roca, amb la novel·la històrica Barcino (Columna); la novell Sílvia Alcàntara, amb Olor de Colònia (Edicions de 1984) i el guanyador del Sant Jordi, Lluís-Anton Baulenas, amb El nas de Mussolini (Proa).

En l'aparat de no-ficció en català ha sobresortit Crònica de la independència (Columna), de Patrícia Gabancho; El món sobre rodes (Ed. 62), d'Albert Casals; No m'ho crec! (La Magrana), de Joan Majó; La festa dels sentits (Ara Llibres), de Sebastià Serrano; i Per què som com som (Destino), d'Eduard Punset.

A part de Stieg Larsson, el gran triomfador de la jornada amb els dos títols de la sèrie publicats fins ara (Els homes que no estimaven les dones i La noia que somniava un llumí i un bidó de gasolina Columna), es va vendre La solitud dels nombres primers (Ed 62), de Paolo Giordano, i un altre cop El noi del pijama de ratlles (Empúries), de John Boyne.

Segons dades presentades pel Gremi de Llibreters, en ficció en castellà Javier Cercas va demostrar que té un públic fidel i es va imposar amb Anatomía de un instante (Mondadori), seguit d'un altre èxit de vendes, La crisis ninja (Espasa), de Leopoldo Abadía.

D'altra banda, Imma Bellafont, presidenta del gremi, va destacar l'increment de la venda de llibres de butxaca i d'obres d'autoajuda i relacionades amb la crisi: «Aquest any no hi ha hagut cap títol que sobresortís de la resta abans de començar, com l'any passat, i això ha afavorit la venda de moltes novetats que hi havia per triar.»

Les comarques de Tarragona repeteixen els mateixos rànquings de vendes, però cal afegir-hi els autors que tenen una relació directa amb el territori. Ricard Espinosa, de la llibreria La Capona de Tarragona, destacava com els més venuts 50 indrets amb encant, amb textos d'Antoni Jordà i fotografies de José Carlos León, que donen la seva visió personal sobre la ciutat de Tarragona; Canapès a l'abast de tothom, de Salvador Arimany, a més dels de l'humorista Napi (Humor, se le supone) i del llibre de canapès publicat pel pastisser tarragoní Salvador Arimany. Rosa Marrugat, de la llibreria La Rambla, també situava en els primers llocs del rànquing L'òmnibus de la mort, del falsetà Toni Orensanz, i Els secrets de la reina, de Xulio Ricardo Trigo, dos autors que ahir també van signar exemplars a la rambla Nova.

A Reus, un dels llibres més demanats a les parades de les llibreries de la plaça del Mercadal va ser La sala llarga, la novel·la inèdita en què la periodista Antònia Abelló va rememorar els anys passats a les presons franquistes i que ha editat l'Ajuntament. També Records de Reus, de Francesc Gras, o La mort a sis vint-i-cinc, la novel·la de Jordi Cervera guanyadora del premi Edebé de literatura juvenil, van ser alguns dels més venuts.

A les Terres de l'Ebre les llibreries consultades, com La 2 de Viladrich i la Voltes de Tortosa o la Gavina d'Amposta, van destacar com una de les obres més venudes d'autor local Impremta Babel, d'Andreu Carranza, tal i com apuntaven totes les previsions. Així, Clara Salvadó de la llibreria Gavina d'Amposta, explicava ahir a la tarda que feia hores que n'havia esgotat els exemplars, mentre que Rosa Cubeles, de La 2 de Viladrich de Tortosa, precisava que se li havien esgotat, també els exemplars en català i que estava venent la versió castellana del llibre. El pintor d'ombres, d'Esteban Martín, també va ser un dels més venuts, juntament amb Aigües fondes, de Francesca Aliern, i la col·lecció de Contes del riu, de Zoraida Burgos. Lluís Domingo, de la llibreria Voltes de Tortosa, també va destacar A la barana dels teus dits, de Jesús Maria Tibau, i la resta de llibres locals que ha editat enguany l'editorial Aeditors.

[Informació elaborada per Natàlia Borbonès, Roser Royo, Carina Filella i Valèria Gaillard].

«Sant Jordi no sap què és la crisi»

El Gremi de Llibreters va fer un balanç molt positiu de la jornada i estima que la facturació arribarà als 20 milions d'euros, com l'any passat, una xifra que representa un 7,5% de la facturació de tot l'any. «Sant Jordi no sap què és la crisi; i durant la diada mantindrem un bon nivell de vendes.» Així ho apuntava ahir a la tarda Ricard Espinosa, un dels responsables de la llibreria La Capona de Tarragona, que hi afegia un però: «La disminució de les vendes de llibres s'ha notat molt en els dies anteriors a Sant Jordi.» Tot i que encara s'han de fer recomptes de caixa, es preveu que la disminució de les vendes sigui «d'aproximadament un 10%», segons Espinosa.

En el mateix sentit es pronunciava ahir Rosa Cubeles, de La 2 de Viladrich, que també va detectar una disminució de les vendes els dies d'abans de Sant Jordi: «Crec que serà un Sant Jordi com el de tots els anys; ni hi haurà més vendes ni menys», manifestava Clara Salvadó, de la llibreria Gavina d'Amposta. I en la mateixa línia es va pronunciar Lluís Domingo, de la llibreria Voltes de Tortosa: «Suposo que més o menys serà com els anys anteriors, però fins que no tanquem el calaix, no ho podem assegurar.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.