«Madrid no ha tingut en compte el territori»

Els sindicats –CCOO i UGT– lamenten que tant el govern espanyol com la Generalitat «hagin menystingut els agents socials». Recorden que hi ha òrgans establerts als quals Madrid hauria pogut donar a conèixer el pla de rodalies i discutir-lo amb el territori. Però aquest marc de diàleg ha estat inexistent. A aquesta crítica el responsable de mobilitat, Manel Ferri, n'hi afegeix una altra: «Han tardat molt a presentar els projectes per millorar la xarxa, fet que demostra, una vegada més, que la prioritat és el TAV, un tren per a una minoria.»

Per Ferri, les actuacions que es faran des d'ara fins al 2015 només serviran per corregir les deficiències de la xarxa actual. El pla «té moltes mancances». El responsable de mobilitat de CCOO explica que no tracta projectes tan importants com ara la possibilitat de fer el tercer túnel per Barcelona «que permetria assegurar la capacitat de rodalies per molts anys». Recorda que el túnel de plaça Catalunya actualment ja està col·lapsat i alerta que el de passeig de Gràcia podria està al límit de la seva capacitat quan comenci a funcionar el nou esquema de la xarxa que entrarà en funcionament quan s'hagin fet totes les actuacions incloses en el pla i que han d'estar executades el 2015.

Un pla que arriba tard

Sindicats, usuaris i institucions valoren positivament la inversió de l'Estat però critiquen que la planificació sigui a mitjà termini
PAULA MERCADÉ

Mai no és tard quan arriba, opinen sindicats, usuaris i institucions a l'hora de fer les primeres valoracions del pla de rodalies presentat ahir pel secretari d'Estat de Planificació i Relacions Institucionals del Ministeri de Foment, Víctor Morlán. Les entitats es mostren satisfetes que, «per primera vegada», l'Estat s'hagi compromès a invertir 4.000 milions d'euros fins al 2015 per millorar la xarxa de rodalies. Recorden, però, que no hi ha cap novetat en les actuacions presentades, totes són millores que fa anys que es demanen. L'execució dels projectes «només» servirà per posar a punt la xarxa actual. A més, el pla té una mancança important: la planificació a llarg termini. No inclou, per exemple, el pressupost per la línia orbital que trencaria del tot la radialitat de la xarxa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.