BARTOMEU MUÑOZ CALVET

«La sentència de l'Estatut serà assumible per la Constitució i per Catalunya»

El destacat dirigent socialista aposta per una sentència del Constitucional satisfactòria que creu que la Generalitat haurà d'acatar. Veu amb escepticisme el projecte de llei del cinema i pensa que els socialistes no ho han fet prou bé, a Galícia, en el govern amb el BNG

LLEI DEL CINEMA
És una forma de protegir el cinema català i la llengua, però obligar no és la millor manera de fer les coses

MAJORIA DEL PP A GALÍCIA
Quan un govern no acaba de fer-ho bé, la gent se n'adona. A Catalunya, però, el canvi s'ha instal·lat en l'imaginari col·lectiu

–Li ha sorprès la victòria per majoria absoluta del PP a Galícia?

–«M'ha sorprès, sí. Tot i que a mesura que avançava la campanya ja es veia la diferència entre els partits que formaven el govern (PSG-BNG), molt més a la defensiva, i l'opció del PP que agafava empenta i força, amb entusiasme. Quan un govern no acaba de fer-ho bé la gent se n'adona i crec que això és el que ha passat a Galícia. No s'ha notat prou el canvi.»

–I què en pensa de la situació al País Basc?

–«És totalment diferent. Tenim possibilitats que Patxi López (candidat socialista) sigui lehendakari. Cal veure què passa més enllà de la pura aritmètica en funció de projectes, voluntat política, possibilitats... Però també és cert que no està escrit enlloc que el PNB hagi de ser per sempre qui ostenti el govern basc.»

–Però això pot necessitar el suport del PP.

–«És que si no és amb el suport del PP Patxi López no serà lehendakari. Perquè m'estranyaria que el PNB li donés suport.»

–El bipartit de Galícia i el tripartit de Catalunya tenen una composició política semblant, socialista i independentista. I també han format govern al marge de la formació més votada. Creu que a Catalunya pot passar el mateix que ha passat a Galícia?

–«És totalment diferent. La proba és que a Catalunya l'opció d'esquerres ja ha guanyat dues eleccions, la primera presidida per Pasqual Maragall i la segona per José Montilla. No ha passat com a Galícia perquè aquí sí que el canvi s'ha notat. Només cal veure la força dels projectes impulsats que ja han passat a formar part de l'imaginari col·lectiu, com ara la llei de barris, la construcció d'escoles, les llars d'infants...»

–El president Montilla ha alertat del daltabaix que pot suposar una possible retallada del Tribunal Constitucional dels drets lingüístics dels catalans contemplats a l'Estatut. Li preocupa?

–«A mi el que m'interessa és quina serà la posició final del Tribunal Constitucional. I tinc la impressió que el Constitucional farà una sentència assumible tant des del punt de vista de la Constitució com dels interessos de Catalunya. No crec que hi hagi cap altra possibilitat.»

–Però si la sentència fos desfavorable per Catalunya, quina hauria de ser la resposta del govern de la Generalitat?

–«En primer lloc, acatar la sentència i, tot seguit, fer els passos necessaris per redreçar la situació que es generi i fer tornar el país a la normalitat.»

–Vostè és un gran aficionat al cinema. Està d'acord amb la llei del cinema que prepara el Departament de Cultura, que preveu la traducció al català de totes les pel·lícules que s'estrenin a Catalunya?

–«Obligar no és mai la millor manera de fer les coses. Això és el que penso: es tracta de parlar, convèncer i buscar la millor solució per a les empreses distribuïdores, les sales d'exhibició i l'espectador. És una manera de protegir el cinema català i la llengua, però la meva opinió és que en sectors relacionats amb la creació és millor deixar que la normalitat s'imposi. La normalitat, per un costat, i el mercat per l'altre.»

–A Santa Coloma de Gramenet està previst obrir un multicinema. Creu que seria factible aplicar la llei?

–«Jo el que vull és que la gent vagi al cinema. No els vull posar més impediments dels que ja tenen des del punt de vista econòmic. No tinc clara l'aplicació d'aquesta llei.»

–Com valora la negociació del finançament entre els governs de la Generalitat i de l'Estat?

–«Estic convençut que arribarem a un acord perquè això serà bo per Espanya i per Catalunya. I això segur que ho comparteixen tant el conseller Castells com el ministre Solbes. La voluntat política hi és, però s'ha de concretar en xifres. Hi haurà acord el més aviat possible, però també és cert que en aquest tema avui ja anem tard.»

–La crisi està colpejant de manera especial el món local?

–«La crisi econòmica afecta d'una manera molt important tots els ajuntaments i també la resta d'administracions. Però la preocupació, en un moment com aquest, no és que l'administració tingui més o menys diners, sinó les persones. Per exemple les que es troben a l'atur i, encara pitjor, les que comencen a deixar de cobrar el subsidi. Aquest és el problema real.»

–Com s'ha d'arreglar l'etern problema del finançament municipal?

–«La metodologia és igual. La que sigui més convenient i viable. Però el que cal fer és resoldre el problema. Si nosaltres fem un 30% de coses que no ens pertoquen per competències això ha de tenir una dotació econòmica. El que necessitem és una llei de finançament local justa i urgent. No exigim res que no ens correspongui i que no faci molts anys que hauria d'estar resolt.»

–L'altra possibilitat és que els ajuntaments deixin d'oferir els serveis que no els pertoca?

–«No deixarem de fer les coses que fem. Sobretot les que afecten les persones, com ara els serveis socials. Ara, el que pot passar és que arribi un moment que no ho puguem fer per més que vulguem, ja que no tindrem diners.»

–Pensa que l'anomenat pla Zapatero d'inversió de 8.000 milions als municipis pot ser una solució?

–«És molt important i un alleujament. Des del punt de vista de la crisi contribuirà a mitigar els efectes per mantenir llocs de treball, i des del punt de vista de la ciutat es podran fer i arreglar moltes coses. Perquè els ajuntaments han demostrat que tenen més capacitat que ningú per fer les coses bé i molt ràpid i convindria que es repetís l'any vinent i fins i tot el següent. Són molts diners que s'invertiran en els municipis, que és on viu la gent. Sovint s'oblida que la gent no viu ni a la comunitat autònoma ni a l'Estat, sinó a les places i als carrers dels pobles i les ciutats. Ara bé, aquest pla no resol el problema de fons dels ajuntaments, és a dir, el finançament.»

Dedicat a l'Ajuntament des dels 26 anys

Nascut a Santa Coloma de Gramenet el 15 de juny del 1957, Bartomeu Muñoz és alcalde de la ciutat des del 2002, que va ser quan va rellevar Manuela de Madre, la qual va deixar el càrrec per qüestions de salut. La seva vinculació a l'Ajuntament va començar el 1983, quan va entrar de regidor sense cartera. Muñoz, militant del PSC des del 1974, ha combinat la tasca del consistori amb la de la Diputació, de la qual és vicepresident des del 2004.

«Som la primera ciutat en habitatge públic pel sòl que tenim»

isabel martínez
–Com està afectant la crisi econòmica en els grans projectes de ciutat?
–«La crisi afecta, però no en aquests projectes. El complex residencial i d'oci Cúbics va endavant i espero que estigui acabat en un període raonable d'un any i mig. Això vol dir el primer hotel de Santa Coloma, el retorn dels cinemes, els habitatges per a la gent jove i la reurbanització de la zona... És un projecte d'una gran envergadura. L'edifici per als afectats del Fondo va a bon ritme i la segona fase del front fluvial, al barri del Raval, també funciona; i en un any i mig es començarà el tercer edifici.»
–I el projecte de la Ciba?
–«És un projecte nou, però no ha de tenir cap problema. La meva voluntat és que pugui començar en un any i mig. La Ciba és un projecte amb un claríssim contingut social, perquè tots els habitatges previstos són públics en règim de lloguer per a la gent gran i el jovent. Des del punt de vista arquitectònic, és un projecte extraordinari que serà molt ben vist a tot el país.»
–Amb la Ciba es completa la remodelació d'una bona part de la façana fluvial. Santa Coloma deixarà d'estar definitivament d'esquenes al riu?
–«Encara falta posar en marxa l'ARE del barri de Safaretjos i donar l'empenta definitiva al parc de Can Zam per veure completada la renovació del front fluvial. Però és una remodelació important que es veu des de fora de la ciutat; és una de les portes d'entrada. La intervenció a la façana fluvial no hagués estat possible sense la renovació prèvia del riu. Aquest va ser el primer pas. El segon era molt evident: transformar la façana. I això vol dir habitatges de més qualitat, més espai públic, més serveis, més comerç...»
–Al setembre va anunciar la creació d'un fons econòmic per ajudar les famílies amb problemes generats per la crisi. Com va?
–«El fons s'ha engegat. És una mesura molt important que ha començat a funcionar, perquè hi ha famílies que ho han necessitat molt abans de gener. El que farem ara és aplicar unes normes senzilles per tal que les famílies s'hi puguin acollir. Quan ho vam fer pensàvem que el milió d'euros era suficient, però avui no ho veig tan clar. Posarem els mitjans que hi hem posat fins ara, i si se'n necessiten més, doncs ho intentarem.»
S'han pensat altres mesures per mitigar la crisi?
«Des del punt de vista del petit comerç, hi ha mesures de dinamització que anaven enllaçades amb la llei de barris. Així donem suport a un element central de la nostra ciutat i que és el petit comerç.»
–Abans ha dit que les obres de l'edifici del Fondo van bé. Els veïns seran als seus pisos quatre anys després de l'explosió?
–«Sens dubte que sí. Els veïns podran tornar a casa seva l'últim trimestre d'aquest any.»
–En cas que la crisi no permeti vendre els pisos de més per finançar l'edifici, l'Ajuntament té pensada alguna sortida concreta per aquests habitatges?
–«Aquests pisos no són de l'Ajuntament, són dels afectats i ells han de decidir com i de quina manera els fan, a qui els encarreguen i quin serà el preu. El que ha fet l'Ajuntament és que es pugui construir l'edifici. Ambdues parts, però, hem col·laborat des de la confiança mútua. Estic segur que els pisos es vendran en el mercat lliure.»
–Si no es venen...
–Sempre tenim un plan A, B i C per si les coses no van bé. Tinc la impressió que no necessitarem ni el B ni el C. Es vendran els habitatges al mercat lliure. Si calen els altres dos plans, doncs els aplicarem.»
–La pressió popular va obligar a canviar l'ARE de la Bastida, que incloïa molts pisos per a joves. Continua defensant el projecte?
–«És un projecte que va dissenyar la Generalitat, amb el qual jo no estic d'acord, i és per això que hi hem fet les al·legacions pertinents, que finalment seran acceptades. Em sembla que fer tants pisos en aquella àrea era fora de lloc. El projecte no m'entusiasmava. Al final, es canviarà, i el canvi s'ha fet amb molta gent, que és la millor manera de fer les coses. Ara el pla Zapatero permetrà posar en marxa el parc de la Bastida. Entre una cosa i l'altra serà un projecte brillant.»
–Aquell projecte podria contribuir a evitar la marxa del jovent de la ciutat...
–«Hi ha una tendència natural que els joves marxin, però ara no pas tant, perquè fem més habitatge públic. Santa Coloma és, en relació al seu sòl, la primera ciutat de Catalunya en habitatge públic. És una dada rellevant, tenint en compte que som un municipi sense sòl, ni públic ni privat.»
–Tot i la crisi, el programa de gratuïtat de llibres, continuarà?
–«Sí, així està contemplat en el pressupost. Estem pendents del compromís del conseller d'Educació que la gratuïtat sigui així a la resta del país. Santa Coloma s'anirà sumant a les mesures que es prenguin des de la conselleria. La gratuïtat dels llibres és una bona iniciativa que avui ajuda més a les famílies que es troben en situació d'atur.»
–Com van les mesures contra la massificació de les aules, acordades amb el Departament d'Educació?
–«S'estan posant en marxa d'una manera natural. Nosaltres hem fet el que havíem de fer, que és posar els solars a disposició de la Generalitat.»
–La crisi pot fer invertir el fenomen de la matrícula viva a Santa Coloma?
–«El que passarà d'aquí a sis mesos està per veure. Crec que s'aturarà l'arribada de gent nouvinguda, perquè no és el moment més idoni per canviar de país i buscar feina.»
–Tot i el percentatge d'immigració a la ciutat, no es detecten les tensions d'altres municipis. Com s'ha aconseguit?
–«Es va engegar un pla de convivència. Però la clau està en la mateixa estructura de la ciutat, que ha fet entendre més la nova immigració. Santa Coloma s'ha construït sobre la base de gent vinguda d'Extremadura, Galícia, Andalusia... No hi ha cap punt d'Espanya en què no hi hagi una persona que no visqui a Santa Coloma. Per això s'ha fet sense grans problemes: la gent nouvinguda ha assumit drets i deures, els costums, tradicions i cultures, i nosaltres, alhora, tal com es va fer fa 40 o 50 anys, hem estat capaços de fer el mateix amb la seva riquesa cultural.»
–Santa Coloma inaugura a la tardor la línia 9 del metro. Què significarà per la ciutat?
– «Serà un canvi extraordinari que modificarà la mobilitat de la ciutat. Quan sigui ja una realitat, encarregaré un estudi de mobilitat per saber com afecta sobre la ciutat. La línia 9 significarà la modificació de les línies d'autobusos.»
–En quin punt es troba la idea de fer arribar el tramvia a Santa Coloma?
–«Els responsables saben que aquesta és la nostra voluntat, i esperem que un cop acabi el projecte Diagonal Tamvia es posi en marxa el tramvia a Santa Coloma.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.