Els veïns denuncien un pis turístic del Raval per molèsties, prostitució i tràfic de drogues

El districte de Ciutat Vella ha obert un expedient a l'apartament que podria comportar la revocació de la seva llicència

L'any 2005 es va instal·lar a l'immoble del número 4 del carrer Hospital, en ple Raval, un apartament turístic que des d'aleshores, segons denuncien els veïns, no els ha portat més que maldecaps. Des de llavors fins ara s'han convertit en habituals les molèsties per sorolls, amb comiats de solters que han portat fins a 25 persones a l'apartament –d'uns 100 metres quadrats–, a més de pixums i defecacions al vestíbul, desperfectes a la porta d'entrada i a elements de la instal·lació comunitària, com ara els dipòsits d'aigua. Però la cosa no acaba aquí. A tot això, s'hi ha d'afegir l'entrada de prostitutes i el tràfic de drogues que els veïns de l'escala han detectat.

Aquesta situació els va portar a posar càmeres de seguretat al vestíbul d'entrada, que, segons asseguren, proven la situació que pateixen: es fan transaccions de cocaïna al vestíbul i entren turistes amb prostitutes, que tant poden quedar-se a l'escala com pujar al pis. «Tenim proves que hi entren prostitutes i que ens porten els camells a casa», explica Climent Guinaliu, un veí de l'immoble que l'octubre passat va denunciar, a més, haver rebut amenaces del propietari del pis turístic.

Al mateix edifici de l'apartament turístic hi ha tan sols dos pisos habitats per veïns i un tercer en obres. A tocar hi ha la comunitat de veïns de l'immoble que dóna a la Rambla; aquesta comunitat també pateix els sorolls dels turistes a l'estiu, quan utilitzen el pati interior. Guinaliu i la seva parella ja no saben què fer. Des del 2006 ja han presentat 24 denúncies.

Producte del cansament d'aquesta situació, van exposar el seu cas en l'audiència pública de Ciutat Vella que es va fer abans-d'ahir. «Sóc del barri i potser n'hauré de marxar; jo hi era abans que l'apartament turístic», es va queixar Guinaliu. La gerent del districte de Ciutat Vella, Mercè Massa, va dir que coneixien el cas, que el segueixen de prop i que per això hi ha un expedient obert. Segons Massa, l'expedient ha de seguir el seu curs i «pot implicar la revocació de la llicència».

Un autèntic viacrucis

Des que el 2005 van començar els problemes de convivència d'aquest apartament turístic, que rep sobretot grups d'anglesos i alemanys, aquests veïns del carrer Hospital van haver d'acostumar-se a aquesta seva sensació d'inseguretat, de no saber qui ni què es trobaran ells ni els seus fills a l'escala de l'immoble on viuen. Amb l'odissea de denúncies a la Guàrdia Urbana, s'assabenten, atònits, i segons els informa una inspectora de l'Ajuntament, que l'apartament té llicència per fer l'activitat turística a partir del setembre del 2008. I es tracta d'una llicència que, segons asseguren els veïns, «falseja» algunes dades: indica que l'apartament és al principal del número 75 de la Rambla, quan allà no hi ha entrada per accedir al pis, i n'augmenta la superfície que en realitat té. L'apartament no té indicat enlloc, ni al vestíbul de l'immoble ni a la porta, l'ús turístic que té. Els veïns han presentat una darrera denúncia, per unes obres que es van fer dins l'apartament i que creuen que podrien ser il·legals.

A l'estiu hi haurà un esbós del pla d'usos del districte

Amb la mesura de govern impulsada l'any passat, Ciutat Vella va augmentar la pressió sobre els apartaments turístics per reduir les molèsties i irregularitats d'aquest sector i tallar-ne la seva expansió. A Ciutat Vella, s'ha detectats que operen més de 1.200 pisos turístics. Una altra eina per regular aquest sector, el del turisme en general i d'altres activitats econòmiques del districte, serà el nou pla d'usos. Segons la regidora Itziar Gonzàlez, després de l'estiu ja tindran a punt un primer document d'aquest pla d'usos, que es preveu aprovar abans no s'acabi aquest any.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.