MERCÈ GIRONA

«La política ambiental de la Generalitat és la política de destrucció del territori»

És membre activa del secretariat de la federació Ecologistes de Catalunya, que agrupa la majoria de plataformes locals i comarcals del país, i és una de les responsables d'organitzar la manifestació convocada aquest diumenge a Barcelona contra la política ambiental de la Generalitat.

Què és Ecologistes de Catalunya?
–«És una federació de les entitats ecologistes del país més representatives i més implantades a l'àmbit dels territoris de Catalunya.»
–Quants grups i plataformes són?
–«Devem ser una vintena d'entitats de diferents territoris.»
–Què pretenen i amb quins objectius actuen?
–«Ens vam constituir com una federació crítica independent de qualsevol opció política i de qualsevol tipus de lobby econòmic. Hi ha altres entitats que s'anomenen ecologistes, però que després, depèn de les pressions que tenen de partits polítics o administracions, canvien les posicions.»
–I vostès no?
–«Nosaltres el que pensem ho diem i actuem d'una manera crítica i independent. Ens identifiquen amb aquests tres grans aspectes, som crítics, activistes i independents.»
–No són excloents. Estan oberts a tothom o s'ha donat el cas que hi hagi reticències amb alguns grups?
–«Pot haver-hi el cas d'algú que tingui reticències, però depèn d'ells que acceptin el nostre tarannà. Hi ha altres entitats que van marxar en el primer procés de la federació que i ho van fer perquè no se sentien còmodes amb el nostre plantejament. Perquè quan cal criticar, s'ha de criticar a qui sigui.»
–Hi ha política ambiental a la Generalitat?
–«Evidentment que hi ha política ambiental, la política de destrucció del territori. Una política de no tenir en compte l'opinió de la ciutadania, ni de les entitats ecologistes i les plataformes que ens preocupem per la preservació del medi ambient i la salut de les persones, la biodiversitat... És una política continuista de la del govern anterior, ambientalment insostenible, incorrecta, que a més ha agreujat més els conflictes.»
–Com es mesura aquest agreujament, el descontentament?
–«El 2001, a la primera manifestació que vam fer s'hi van adherir 87 entitats i en aquests moments a la d'aquest diumenge hi ha 164 entitats adherides. I si mirem els conflictes, fa vuit anys n'hi havia un centenar i en aquests moments passen dels dos-cents, els conflictes calents a tot el territori.»
–El nombre de conflictes és proporcional a la política del govern o al fet que hi ha més i més sensibilització?
–«En continuar amb una mateixa política ambiental heretada els conflictes s'agreugen i se'n creen de nous. L'exemple el tenim en el fet que es potencien les àrees de residència especial (ARE) amb criteris de construcció insostenible i amb el maquillatge verd, quan hi ha 450.000 habitatges lliures. La política del govern s'hauria d'enfocar més cap a l'ocupació d'habitatges lliures i no de destruir més el territori.»
–Potser és un tòpic, però la seva és la política del no?
–«Doncs sí. Com que les polítiques que ha de fer el govern per defensar i preservar el medi i la salut de les persones no s'estan fent, doncs ens neguem a la massificació dels parcs eòlics, demanem un tancament de les nuclears d'aquí a pocs anys i que no se'ls renovi les llicències. No volem més ecoparcs, perquè són un desastre, un trànsit de residus i el maquillatge d'una instal·lació que és finalista. En tots els temes com l'aigua o els espais de Xarxa Natura 2000 no s'aplica el que la UE obliga a fer.»
–Quin és l'objectiu en la manifestació que han convocat?
–«No sols exigim la dimissió del conseller de Medi Ambient, sinó que demanem al president Montilla canvis de rumb, de model de país, de model de política ambiental i de defensa del territori. Demanem també la dimissió dels responsables de Política Territorial i d'Agricultura. Entenem que hi ha una manca de qualitat democràtica d'aquest govern que no respecta allò que massivament voten els ciutadans de diferents poblacions (Ripoll, Sant Celoni)...»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.