La T-1 rep els primers visitants

Mig miler de persones passegen per la nova terminal de l'aeroport del Prat en la primera jornada de portes obertes

«Està a l'altura dels aeroports més moderns dels Estats Units», asseguraven Juan Torres i Rocío Prieto a la sortida de la visita. El matrimoni, de Viladecans, va fer una excursió per la T-1 amb el seu fill i van quedar impressionats amb les instal·lacions: «Són molt modernes, tenen molta llum i els espais són molt amplis. Hem estat en diferents aeroports dels Estats Units, com el de Miami i el de Nova York, i aquest és molt millor.» Les sensacions que va deixar el nou edifici als seus primers visitants ha estat força positiva, malgrat que molts s'esperaven veure les obres més avançades, tant per dins com per fora de la terminal. Tot i això, els primers a «desembarcar» a la T-1 es van rendir al disseny de les instal·lacions: «És perfecte, molt maco i amb una línia moderna que m'ha agradat molt», explica Isabel Gil, una jubilada de Barcelona que va acudir ahir a la tarda a la jornada de portes obertes amb quatre amigues més. Totes destacaven la grandiositat de l'equipament, que impressionava encara més en veure'l buit, però es preguntaven si tota la tecnologia tan moderna que s'aplicarà a la gestió dels equipatges evitarà les pèrdues de maletes, ja que el sistema automatitzat que tractarà els equipatges té 27 quilòmetres de transportadors i una capacitat de classificació de 10.500 maletes per hora i funciona amb 6.000 motors.

La nova terminal permetrà processar en solitari més de 30 milions de passatgers anuals i ocuparà a partir de l'estiu 3.000 persones, la qual cosa fa augmentar en un 20% la plantilla actual d'Aena. Les xifres criden l'atenció als curiosos: els vidres que revesteixen la terminal podrien cobrir la piràmide de Gizeh (90.277 metres quadrats), el seu paviment de granit (170.000 m²) podria pavimentar totes les façanes de la Gran Via, l'acer emprat dobla el pes de la Torre Eiffel... I la galeria comercial ocupa el mateix que dues illes de l'Eixample, a la qual s'han d'afegir: sales de reunions, habitacions, gimnàs i balneari per als executius que no vulguin sortir de l'aeroport per tancar els seus negocis a Barcelona.

La curiositat és el motiu que va portar la majoria de visitants a concertar prèviament una plaça per veure el nou aeroport, encara que a alguns, com Lino Ascariz, els movia també l'àmbit professional: «Sóc taxista i he vingut perquè tenia curiositat per saber com era i com es faran les sortides dels passatgers».

Els guies van recórrer amb els visitants els espais principals de l'aeroport, des del vestíbul fins a les zones de facturació, les d'embarcament, el nou corredor Madrid-Barcelona, la galeria comercial... En total, la terminal ocupa 525.400 metres quadrats, més del triple que l'actual, que es quedarà bàsicament amb les línies de baix cost quan entri en funcionament la T-1.

La meitat, de Barcelona

La meitat de les persones que ja han visitat les noves instal·lacions de l'aeroport són de Barcelona. Segons les dades facilitades per Aena, un 45,8% dels primers visitants són barcelonins i, de lluny, els segueixen els de l'Hospitalet (4,3%), Sant Boi (4,3%) i Badalona (4,3%), i, curiosament, es queden a la cua els veïns del Prat de Llobregat (2,8%). Encara queden places lliures per a les visites dels dies 23, 24, 30 i 31 de maig, que es poden reservar a través del telèfon 902 61 19 49. Per professions, les noves instal·lacions han captat l'atenció d'estudiants i infants (12,1%), d'administratius (11,4%), jubilats (9,6%) i mestresses de casa (6,5%).

«I quan s'inaugura?»

Els guies que van acompanyar els visitants per l'aeroport van atendre desenes de preguntes i dubtes dels ciutadans sobre les noves instal·lacions, però una de les qüestions més repetides en els diferents grups va ser la data en què es posarà en marxa la terminal. L'interès per l'entrada en funcionament era generalitzat, però els guies van esquivar elegantment la pregunta amb un indeterminat: «A l'estiu», o amb evasives de l'estil: «Aquesta no és una informació que coneguem nosaltres.» Amb tot, un grup de dones de l'Hospitalet ho tenien més clar: «Han dit que serà pel dia de Sant Joan, que és l'aniversari del rei d'Espanya i l'ha d'inaugurar ell.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.