L'Ajuntament pacta amb els veïns «crítics» un paquet de millores puntuals a la nova plaça Lesseps

La il·luminació, l'arbrat o el paviment són alguns dels aspectes que es retocaran

Quan van anunciar la seva intenció de constituir una nova entitat, els veïns i botiguers de l'entorn de la plaça crítics amb la remodelació ja van anunciar que no es limitarien a jugar un paper decoratiu. A través d'un plec d'enquestes que han elaborat, l'associació ha detectat un seguit de mancances en el projecte de reforma que volen que es modifiquin. «El seu disseny general no el podrem canviar, però sí que hi ha un seguit de coses que es poden millorar per intentar fer una plaça més agradable », comenta Josep Maria Flotats, membre de l'entitat. Troben que en alguns punts, com davant de la biblioteca Jaume Fuster, la il·luminació és deficient, hi falten arbres que facin ombra, hi calen més jocs infantils i el paviment té, en alguns trams, desnivells que ja han provocat més d'un ensurt. També reclamen que es doni un «ús cívic a l'espai», incentivant per exemple que es facin activitats al nou amfiteatre, però que alhora s'ha de vetllar per evitar que la plaça Lesseps tingui un manteniment precari.

Tot aquest memorial de greuges ja ha estat exposat al regidor de Gràcia, Guillem Espriu, amb qui ja han mantingut més d'una trobada, fins i tot compartint estovalles. Tot i que les dues parts tenen una visió molt diferent del resultat de la reforma, hi ha el convenciment més o menys comú que això no pot ser un element potencial de tensió. Fruit d'això és que el districte ja ha atès el gruix de les demandes veïnals, i ha instal·lat per exemple una petita tarima davant l'amfiteatre per fer-hi actes. «En el 80% del que demanen hi estem d'acord», diu Espriu. El 20% de discrepància fa referència, sobretot, a la petició dels veïns de col·locar uns jocs nous per a la canalla a la zona on hi haurà la sortida de la línia 9, petició que el districte ja ha dit que no podrà satisfer.

«El disseny ha passat per sobre de les persones»

La bona sintonia entre el districte de Gràcia i l'associació de veïns i comerciants de Lesseps, l'entitat recentment creada per canalitzar el descontentament de com ha quedat la plaça, no és incompatible amb el fet que, de tant en tant, exhibeixen les seves diferències. Així va passar en l'últim ple de Gràcia, quan un membre de l'associació va dedicar crítiques duríssimes al projecte de reforma de l'espai. «Ha millorat molt, és cert, però no s'han complert les expectatives. La nova plaça no s'ha convertit en un lloc per als veïns, sinó que és un punt de pas per als turistes que van al parc Güell. Això sí, segur que guanyarà algun premi. El disseny ha passat per sobre de les persones», va dir el representant veïnal. Aquest diagnòstic no evita, però, que l'arribada del bon temps hagi insuflat vida a la plaça. Ahir al migdia, sense anar més lluny, la zona d'esbarjo era plena de turistes, barcelonins i operaris que paraven un incipient sol primaveral.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.