El repartiment equitatiu de la feina domèstica centra el dia de les famílies

La jornada va servir per reclamar una distribució equilibrada del temps que homes i dones dediquen a la llar

«La contribució del temps en les tasques de la llar és encara molt desigual», advertia ahir Carme Porta, secretària de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania de la Generalitat durant la festa del Dia Internacional de les Famílies, dedicat a la corresponsabilitat familiar. «El pes de la llar el continua portant la mare», va explicar.

La jornada festiva, que es va celebrar al parc de la Ciutadella, va servir per reivindicar un model organitzatiu nou a la llar, basat en el repartiment de les tasques d'una manera equitativa entre homes, dones i fills. «Els nens d'ara seran els pares i mares del futur i només amb conscienciació es poden canviar les estadístiques», va apuntar Porta.

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, que va participar en l'acte institucional de la jornada –juntament amb el president de la Generalitat, José Montilla–, va destacar la necessitat d'aprendre «a compartir el temps per construir una societat més humana». Capdevila també va reivindicar «dotar de valor social i econòmic» les tasques domèstiques, per tal que més homes es conscienciïn de la feina que suposa fer-se càrrec d'una llar. Segons la consellera, d'aquesta manera es podria trencar amb «l'estereotip cultural» que la dona ha de dedicar més hores a la feina de casa. Per la seva banda, el president Montilla va posar l'accent en la importància de l'educació per aconseguir «cohesió social».

La celebració va oferir tallers pedagògics, espectacles de circ i teatre, contacontes, cercaviles i actuacions musicals. El cantant Gerard Quintana també va donar suport a la festa. La jornada va aplegar milers de persones i es va tancar amb la lectura d'un manifest.

Més hores que ells

Segons dades del Panel de Famílies i d'Infància, les dones dediquen una mitjana de 23 hores setmanals a les feines domèstiques, mentre que els homes només en dediquen 7,6. Pel que fa al tipus de tasques, les mares empren més hores a les feines quotidianes (cuidar els fills, acompanyar-los a l'escola, planxar, fer els àpats...). En canvi, la contribució del pare sol centrar-se en tasques que no comporten una dedicació diària (encarregar-se dels tràmits administratius i fer reparacions a casa). De les mateixes estadístiques es desprèn que el 51% dels pares no fa cap tasca domèstica; el 21% en fa una; el 16%, dues, i només el 6%, tres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.