Batalla campal al centre de Barcelona pel desallotjament dels joves tancats a la UB

Els enfrontaments van començar al matí, continuaven a la nit i van causar desenes de ferits entre mossos, estudiants i periodistes

Segons van explicar els joves que van ser desallotjats, els Mossos no els van permetre sortir de manera voluntària, sinó que van irrompre per sorpresa al recinte. «Han entrat mentre dormíem i ens han dit que agaféssim les coses més imprescindibles», relatava ahir al matí Bernat Castro, estudiant de matemàtiques. «Ens hem agafat els uns als altres per fer una resistència pacífica i ells ens han tret d'un a un», afegia. Aquests estudiants, juntament amb altres joves que anaven arribant per donar-los suport, van tallar a dos quarts de vuit la Gran Via, a l'altura de la plaça Universitat, com a protesta. Els Mossos van carregar amb contundència contra els estudiants, que van respondre llançant-los cadires d'un bar.

Sense classe

Els estudiants que arribaven a la UB quedaven desconcertats en adonar-se que s'havien anul·lat les classes. Tant a l'edifici històric com al del Raval les classes no es reprendran fins dilluns per decisió de l'equip de govern del centre, que va justificar aquesta mesura per raons de seguretat.

A les dotze del matí, els aldarulls es van repetir. Un grup d'estudiants organitzats va arribar a la plaça Universitat i juntament amb els que ja hi eren van tornar a tallar la Gran Via. Els estudiants van increpar els Mossos que vigilaven una de les portes laterals de la UB i els antiavalots van tornar a carregar contra ells. Alguns estudiants i fotògrafs de premsa van resultar ferits. En una marxa improvisada, els joves van dirigir-se, aleshores, cap a la seu del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa –custodiada pels Mossos d'Esquadra– i van demanar la dimissió del conseller Huguet. Els estudiants van intentar accedir a la seu de la conselleria a través dels jardins del Palau Robert, que és l'edifici adjacent, i els Mossos d'Esquadra van tornar a carregar amb violència. Els estudiants es van dispersar.

Com a conseqüència d'aquests incidents desenes de joves i cinc mossos d'esquadra van resultar ferits, un d'ells de gravetat. Setze estudiants van ser denunciats per desobediència i sis més van ser detinguts, tres per atemptar contra l'autoritat i els altres per desordre públic. Els detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs a quarts de vuit del vespre. L'advocat de quatre dels detinguts, Jaume Asens, explicava que estudia interposar una denúncia per agressió «ja que han donat els cops de porra a llocs vitals com ara el cap».

Més aldarulls

Unes tres mil persones es van tornar a trobar a les vuit del vespre a la plaça Universitat per començar a quarts de nou una manifestació que havia d'acabar a la plaça de Sant Jaume. L'estudiant i portaveu de la comissió de comunicació del rectorat, Pere Duran, explicava al principi de la protesta que les agressions del matí els havien deixat «sense arguments per defensar el diàleg». «Els que estàvem tancats apaivagàvem els ànims més combatius», i advertia que podia haver-hi actes violents. Les primeres espurnes van saltar al carrer Pelai, on un grup va llançar pintura. La tensió es va reproduir a la rambla de Catalunya quan les furgonetes dels Mossos els impedien el pas i un grup d'estudiants va increpar els cossos de seguretat i els va colpejar amb les banderes que portaven. S'evidenciava l'escletxa entre els més pacífics i els més violents. Els de la capçalera de la manifestació demanaven als incitadors que no provoquessin i seguissin endavant. Els incidents d'aquest tipus es van anar repetint al llarg del recorregut, i van desencadenar una nova batussa quan la protesta, que baixava per la Via Laietana, va arribar al carrer Jaume I. Allà un grup va començar a agredir els agents dels cossos de seguretat que els impedien arribar a la plaça de Sant Jaume. Van llançar ampolles, globus amb pintura, bosses de la brossa i els Mossos d'Esquadra van carregar, un altre cop indiscriminadament, sense respectar estudiants que alçaven les mans enlaire demanant que aturessin l'agressió ni els periodistes que feien la seva feina. A l'hora de tancar aquesta edició continuaven les corredisses pel centre de la ciutat. Els estudiants anunciaven més manifestacions per avui, aprofitant la protesta de mestres i professors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.