Milers de docents criden no a la LEC i demanen la dimissió de Maragall a Girona

Educació va situar el seguiment de la vaga a la demarcació vora el 40 per cent i els sindicats, en més del 60 per cent

Els mestres i professors gironins van reunir-se ahir davant la delegació del govern per iniciar una vaga que prometia ser multitudinària. Era la tercera en menys d'un any i totes amb el mateix conseller d'Educació, Ernest Maragall. La consigna era la mateixa, contra la llei d'educació de Catalunya. Els sindicats USTEC-STEs, CCOO, FETE-UGT, ASPEPC-SPS, i CGT havien convocat unitàriament tot el sector docent i la comunitat educativa en general per protestar contra la LEC i per demanar la dimissió del conseller Maragall. Els mestres i professors es comptaven per milers, però sobretot eren de primària. També s'hi van afegir estudiants d'ESO i batxillerat, en suport dels seus ensenyants, i alguns estudiants de la Universitat de Girona. Entre els manifestants també s'hi podien trobar famílies senceres donant suport a la protesta i mainada que acompanyava els seus pares i mares mestres de professió.

De manera força puntual, quan passaven pocs minuts de les 12 del migdia, va començar la marxa que havia d'enfilar bona part de l'avinguda Jaume I fins arribar a la seu dels Serveis Territorials d'Educació.

La manifestació va transcórrer sense incidents i ben acompanyada d'un fort dispositiu policial, que els manifestants atribuïen als incidents de dimecres a Barcelona. Els manifestants cridaven lemes diversos com ara «Maragall burgès, treballa de pagès», «Menys discursos i més recursos», «Maragall, Montilla, volem més plantilla», a més de la recurrent «Maragall, dimissió». també hi havia cartells enginyosos com el del ZER La Garriga d'Avinyonet de Puigventós, Cistella i Vilanant, amb un Doraemon molt vistós i amb un «Maragall, dimissió. Quantes bajanades et queden al sarró?».

Els membres del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans van aprofitar també per penjar una llarguíssima pancarta des del lleó de la plaça del Lleó, en què demanaven solidaritat amb l'estudiant de la Universitat Autònoma de Barcelona que fa 23 dies que fa vaga de fam.

Al cap d'una hora la marxa havia arribat al seu destí. Allà, els representants sindicals es van reunir amb el director dels serveis territorials, Andreu Otero, a qui van transmetre el seu descontentament amb la política educativa del govern i a qui van demanar la dimissió del conseller. Otero, per la seva part, els va assegurar que transmetria les queixes al mateix Maragall avui, ja que tenia prevista una reunió de directors territorials.

La manifestació es va dissoldre sense problemes quan encara no eren les dues del migdia.

Per la seva part, CCOO va fer arribar una carta al president de la Generalitat, José Montilla, en què, entre d'altres, li demana la destitució immediata del conseller Ernest Maragall i li mostra el malestar i la desconfiança que tenen envers l'actual Departament d'Educació.

La resposta de Maragall

agències

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, va assegurar ahir que tot i la vaga seguirà governant «el canvi en l'educació d'aquest país amb la mateixa convicció, fermesa i contingut». Maragall va respondre al Parlament a una interpel·lació de la parlamentària de CiU Irene Rigau. En aquest context, Maragall va declarar que continuarà governant «amb la mateixa determinació per dedicar tot l'esforç que calgui a guanyar la comprensió, la complicitat i la coincidència de la immensa majoria dels mestres i professors del país». El conseller va assegurar que és normal que «una estratègia de canvi en profunditat generi en un primer moment temors, incomprensions i recels, però», hi va afegir, «no és un motiu per aturar-la i vèncer aquestes actituds». Així mateix, el conseller va manifestar la seva «primera preocupació pels pares i mares afectats injustament». Maragall també va mostrar el seu «respecte» pels professionals que van fer vaga.

Per la seva part, la diputada de CiU Irene Rigau va demanar a Maragall que faci un «exercici d'autocrítica, canviï d'estratègia i garanteixi la pau escolar». Rigau també va constatar que «la política educativa no té unanimitat al govern».

Per la seva banda, el diputat del PP Rafael López va denunciar «la prepotència del govern, que no ha evitat per tercera vegada una vaga a les escoles que ha perjudicat moltes famílies catalanes». «Podia haver posat tots els elements de diàleg a l'abast per parlar amb el professorat i arribar a acords», hi va afegir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.