Tercera vaga de docents per frenar el «desmantellament» del sistema públic

A Tarragona, el seguiment va ser del 50% segons Educació i del 80% segons els sindicats, que van convocar la mobilització

També hi va haver ball de xifres a l'hora de parlar de la participació en la manifestació que ahir va recórrer els carrers del centre de Tarragona: poc més de mil persones, segons la guàrdia urbana, i unes cinc mil, segons els sindicats. Hi havia docents, pares i alumnes que cridaven en contra de la LEC, i també s'hi va afegir el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, que, a banda d'oposar-se a la llei, ho va aprofitar per protestar per la càrrega dels Mossos, dimecres, en el desallotjament del rectorat de la UB, contra els estudiants contraris al pla de Bolonya.

Josep Maria Cartanyà, portaveu del sindicat USTEC-STEs, deia ahir al matí que el seguiment de la vaga va ser del voltant del 75% o 80% a primària, i del 50% a secundària. De fet, el seguiment va ser desigual entre els centres. En alguns, com ara el CEIP Molí de Vent de Torredembarra, la van secundar el 100% i, en canvi, en instituts com ara el Vidal i Barraquer de Tarragona la van seguir un 10% dels professors, tot i que la majoria dels alumnes no van anar a classe: «Si Maragall no respon ara, demostrarà que és cec», va manifestar Cartanyà. Les dades de seguiment de la vaga disten de les que va fer públiques ahir a la tarda el Departament d'Educació. Als serveis territorials de Tarragona el seguiment, segons les dades oficials, va ser del 52,69% a primària i del 30,32% a secundària, i a les Terres de l'Ebre, del 47,74% a primària i del 35,85% a secundària. Els sindicats van anunciar més mobilitzacions si el conseller no els escolta. «No podem admetre una llei com aquesta que vol precaritzar la situació dels treballadors del sistema públic», deia el portaveu de la USTEC. Per Fina Tudó, delegada del sindicat ASPEC-SPS a Tarragona, la conselleria «vol desmantellar el sistema públic».

Ahir, a banda dels mestres, hi havia alumnes i pares que es van afegir a la mobilització. És el cas de Florencia Baños, que porta el seu fill al CEIP Saavedra: «Hem de donar-hi suport perquè es tracta dels nostres fills.» Per ella la LEC és «perjudicial». Joan Josep Solé, mestre de primària del CEIP de Cunit, creu que el problema és que no s'ha tingut en compte el món educatiu: «És clar que necessitem una nova llei, però no es pot continuar promocionant l'escola privada sense que aquesta tingui funció pública, amb els diners que reben.» El mateix pensa Nancy Bello, interina, que troba a faltar el diàleg amb els docents. I Enriqueta Corominas, del CEIP Torroja i Miret de Vila-seca, on la majoria de mestres van adherir-se a la vaga, deia que se sentia «maltractada» perquè no se'ls té en compte «i som els que cada dia lluitem per l'escola pública, no fem vaga per millorar les nostres condicions», assegurava.

Els sindicats de l'ensenyament i els centres educatius de la demarcació van portar ahir les seves pancartes a la manifestació que es va fer a Tarragona i a Tortosa. La majoria coincidien a criticar la gestió del conseller Maragall i a reclamar millores per a l'escola pública. Majoritàriament demanaven la dimissió del conseller i mostraven l'oposició a la LEC.

Maragall buscarà la comprensió

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, va assegurar ahir que tot i la vaga continuarà governant «el canvi a l'educació d'aquest país amb la mateixa convicció i fermesa». Maragall va respondre així ahir al Parlament a una interpel·lació de la parlamentària de CiU Irene Rigau. Amb referència a la vaga va dir que «dedicarà tot l'esforç que calgui a guanyar la comprensió, complicitat, la coincidència de la majoria dels mestres i professors del país». Troba normal que un canvi «generi temors, incomprensions i recels», però creu que això «no és un motiu per aturar-la». Per la seva banda, la parlamentària de CiU Irene Rigau assenyalava que la vaga no és contra la LEC sinó contra la gestió de la conselleria i la «insatisfacció per les seves polítiques».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.