Tornen les protestes contra el procés de Bolonya amb tancades i manifestacions

Desenes d'estudiants es tanquen en una seu bancària i al Comissionat d'Universitats, i assetgen les seus d'ERC i el PSC

Diverses accions simultànies van reactivar ahir les protestes contra el desplegament de l'espai europeu d'educació superior, conegut com a procés de Bolonya. Les mobilitzacions van començar ahir al migdia amb l'ocupació d'una oficina del Banc de Santander al passeig de Gràcia, en què una quarantena de persones van aconseguir entrar i asseure's al vestíbul per fer-hi una classe. Des de l'exterior de l'edifici, un altre mig centenar de joves va donar suport a la mobilització desplegant pancartes en les quals es denunciaven relacions entre la universitat i l'empresa i la suposada «privatització» dels centres d'educació superior. L'ocupació de la seu no va fer interrompre l'activitat normal del banc, tot i que els estudiants s'hi van quedar fins a les sis de la tarda. Gairebé simultàniament mig centenar d'estudiants es van concentrar al passatge d'accés a la seu nacional d'ERC al carrer Calàbria, on van desplegar també una pancarta en contra del procés de Bolonya, i una altra quinzena va fer el mateix davant la seu del PSC, al carrer Nicaragua, on es van viure moments de tensió amb membres del partit. L'última acció del matí la van protagonitzar un grup de quatre estudiants de secundària, que es van encadenar a la barana de l'escala interior de l'edifici del Comissionat d'Universitats, a la Via Laietana.

A la tarda, una manifestació convocada, com la resta d'actes, per la Coordinadora d'Assembles d'Estudiants, i que va aplegar prop de cinc-centes persones va anar des de la plaça Universitat fins a la Via Laietana. La concentració va transcórrer sense incidents, i va estar controlada en tot moment per un gran dispositiu policial. En arribar a la Via Laietana, els encadenats dins l'edifici van sortir, cosa que també van fer els que eren al Banc de Santander.

Per altra banda, una vintena d'estudiants es van tancar ahir a la tarda a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona. Després d'una assemblea, una vintena d'estudiants van decidir tancar-se a les instal·lacions del campus durant 24 hores, encara que, segons van dir, no descarten prolongar l'ocupació fins divendres, dia 1 de maig.

Unió de forces amb els contraris a la LEC

el punt

Els contraris al procés de Bolonya van comptar ahir amb el suport d'un nombrós grup d'estudiants de secundària crítics amb el projecte de llei d'educació de Catalunya (LEC) que actualment es tramita al Parlament. Fa temps que els dos moviments han sumat els seus esforços en contra de dos processos que consideren contraris als interessos de l'ensenyament públic. Segons van assegurar ahir membres de les assemblees estudiantils de secundària, en les últimes setmanes una trentena d'instituts d'arreu del país han fet tancades per reclamar l'aturada del procés de Bolonya. Avui, els dos moviments tornaran a unir-se en una manifestació contra el procés d'integració a l'espai europeu d'educació superior i la LEC.

Respecte a l'aprovació de la llei, el president de CiU, Artur Mas, va assegurar ahir que espera escenificar «en els propers dies» amb el president català, José Montilla, un acord, tot i que va advertir que si el PSC fa concessions a ICV-EUiA podria «espatllar l'acord». En aquest sentit, la portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, va reiterar l'oposició del seu grup al contingut actual del projecte de llei, el qual considera que, segons va dir, vulnera el pacte d'entesa acordat entre els actuals socis de govern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.