Un centenar de joves ocupen de sorpresa dues facultats de la UB

Els estudiants es tanquen a la de Geografia i Història i a la de Dret

Una cinquantena de joves contraris al procés de Bolonya va ocupar ahir a la nit la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB), al campus que aquest centre té al Raval. L'acció, que no tenia el permís de la direcció, es va decidir al vespre en una assemblea en què també es va acordar iniciar a partir d'avui una vaga de tres dies. La convocatòria de vaga es podria estendre a la Facultat de Dret de la mateixa universitat, que està situada al campus de la Diagonal. En el moment de tancar aquesta edició, la quarantena d'estudiants que havien decidit tancar-s'hi debatien sobre la conveniència o no d'afegir-se a aquesta convocatòria. Precisament avui fa una setmana del desallotjament, per part dels Mossos d'Esquadra, de 53 joves que hi havia tancats a l'edifici històric de la UB, que durant quatre mesos es va convertir en el centre d'operacions del moviment crític amb Bolonya.

A l'assemblea de la Facultat de Geografia i Història hi van assistir uns dos-cents joves. Una vintena es van negar a obeir les ordres dels vigilants de seguretat en el sentit d'abandonar el recinte, i s'hi van quedar tancats. Els joves que van anar arribant al campus del carrer Montalegre i es trobaven la porta tancada, hi accedien per un forat que hi ha en una reixa situada una cinquantena de metres més avall, al mateix carrer. En el moment de tancar aquesta edició, a l'interior del recinte ja hi havia tancats una seixantena d'universitaris que, segons va explicar un portaveu, havien ocupat la planta baixa de l'edifici i la cafeteria. La tancada es va fer de sorpresa i sense cap mena de permís per part del rectorat. A la nit, des de l'oficina del portaveu dels Mossos es recordava que el cos no pot intervenir si no és a petició del rector. En el moment de tancar aquesta edició, als voltants del campus només s'hi podia veure una furgoneta de la Guàrdia Urbana.

A la facultat de Dret, la situació era diferent. Segons va informar l'Agència Catalana de Notícies citant fonts dels estudiants, poc després de l'inici de la tancada el degà de la facultat s'hi havia presentat per pactar les condicions de l'ocupació, i per citar els estudiants a una reunió que s'ha de celebrar avui al matí.

D'altra banda, 150 professors universitaris es van reunir ahir al vespre a l'edifici històric de la UB i van expressar el seu suport als estudiants contraris a Bolonya.

Informes de 120 ferits pels Mossos

s.p.s

L'advocat dels estudiants que van ser agredits pels Mossos d'Esquadra durant les diverses càrregues que hi va haver a la ciutat dimecres passat, Jaume Asens, va afirmar ahir que té a la seva disposició 120 informes mèdics d'estudiants i transeünts colpejats pels policies. Entre aquests informes hi ha el d'un nen de deu anys que va resultar ferit; fet que, en un primer moment, els Mossos van negar. Segons l'advocat, el menor té una contusió a la barbeta, però es desconeix si aquesta ferida va ser resultat d'un cop de porra. Els informes mèdics reunits fins ara recullen, segons Asens, lesions en parts vitals del cos, com ara el cap, que els agents dels Mossos tenen prohibit colpejar. Asens va assegurar que quan hagi recopilat tota la informació (informes mèdics i imatges, principalment) del que va passar dimecres, emprendrà accions legals.

D'altra banda, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i la Coordinadora d'Assemblees d'Estudiants (CAE) van anunciar ahir que convoquen una «jornada de lluita» per aquest dijous. Durant el dia hi haurà diversos actes a les facultats, i a les vuit del vespre, una manifestació «baixarà per la Rambla» fins a la plaça de Sant Jaume.

Un mes fent vaga de fam

L'equip mèdic que segueix la vaga de fam de Tomàs Sayes va recomanar ahir, a través d'un comunicat, que l'estudiant sigui traslladat a un centre hospitalari amb la màxima brevetat possible per poder «fer un diagnòstic del seu estat actual i un seguiment més detallat sobre el seu equilibri metabòlic i altres alteracions viscerals». Els metges consideren que per la seva «fragilitat», l'espai on es troba, l'edifici d'estudiants de la UAB, «no permet fer un seguiment acurat de la seva salut». Avui fa trenta dies que Sayes està en vaga de fam per protestar contra el procés de Bolonya. Arran dels fets succeïts, l'estudiant va deixar de prendre glucosa fa uns dies i ara només beu líquids.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.