Vicki Sherpa

«Al Nepal ofereixo el que vull per als meus fills i si d'això se'n diu elitisme, diguem-n'hi»

La ripollesa Vicki Sherpa fa vint anys que és al Nepal treballant en projectes educatius, però ha passat un últim any dur per les irregularitats detectades en la seva fundació al Nepal, que la van portar a fer una vaga de fam i a rebre amenaces de mort, i per l'arribada dels maoistes

Victòria Subirana (1959) és una mestra de Ripoll més coneguda com a Vicki Sherpa, el nom que va adoptar quan es va traslladar al Nepal després de l'impacte que va rebre arran del viatge que hi va fer el 1988. Un any després ja obria una escola per als més desfavorits, un projecte que continua a través de la Fundació Vicki Sherpa Eduqual (www.eduqual.org), que gestiona tres escoles amb prop de 500 alumnes. Malgrat la inestabilitat política i el trasbals que va suposar descobrir irregularitats dins la seva fundació al Nepal, fa un balanç positiu de la feina feta i es prepara per veure, l'any que ve, la pel·lícula basada en el seu llibre Una maestra en Katmandú.
canvi polític al nepal
Amb els maoistes s'han notat canvis importants, però han donat el poder a gent amb bones intencions però sense formació

irregularitats i amenaces
Vam descobrir que el nostre comptable al Nepal cobrava comissions i en denunciar-ho em van amenaçar de mort
crítiques
La millor resposta a les crítiques són els resultats, que els alumnes arribin a la universitat
vaga de fam
Volia que s'investiguessin unes irregularitats i aquí en tornaré a fer si la Generalitat no m'ajuda
la feina feta
Volia veure si era possible formar un Nepal nou, i es pot fer canviant les ments corruptes

El mes de maig farà un any que el Nepal va deixar de ser una monarquia per convertir-se en una república dirigida pel Partit Comunista del Nepal, el partit maoista que a final de la dècada dels anys noranta va començar una revolta que va situar el país al límit de la guerra civil.

–Com ha afectat el canvi polític els projectes educatius de la seva fundació al Nepal?
–«L'any passat vam tenir molts ensurts i problemes, i tot i que va ser un any molt dur, ara el projecte funciona molt bé perquè s'hi han implicat persones que fins fa poc no estaven per les nostres reivindicacions. L'única cosa que necessitem són diners per continuar, perquè després de la tempesta sempre ve la calma.»
–Una calma que arriba després d'haver protagonitzat una vaga de fam. Per què?
–«Vaig ser la primera estrangera que feia una vaga de fam, i això els va sobtar moltíssim perquè el que volien era que callés, que no fes fressa, no fos cas que altres col·lectius d'ajut estranger s'adherissin a la causa. Perquè al Nepal un 85% de l'economia prové de l'ajut internacional, i això és un gran negoci. El motiu de la vaga era reclamar que s'investiguessin unes irregularitats que es van detectar al patronat de la nostra fundació al Nepal.»
–Quines irregularitats?
–«Uns exalumnes van detectar que s'estaven cobrant comissions, un fet molt habitual allà, i que també practicava el comptable de les nostres escoles. Un dels nostres patrons de Catalunya, que és advocat, es va desplaçar al Nepal per ajudar a fer les investigacions. De totes maneres estem parlant de 2.000 o 3.000 euros.»
–I quan ho va saber, què va fer?
–«Estirar el fil i informar-ne les autoritats nepaleses, espanyoles i catalanes. Aleshores la gent del patronat al Nepal es va començar a revoltar perquè n'eren els culpables. Quan es van veure amenaçats van cometre actes de vandalisme contra una escola.»
–Com a revenja per haver-los enxampat...
–«Estaven atemorits, perquè mai s'haurien pensat que hi hauria denúncies formals. L'únic crim que jo havia comès era haver confiat en gent que no era l'adequada, i el que volia era que s'investigués què havia passat.»
–I per això va decidir fer la vaga de fam?
–«Després de vuit mesos sense que em fessin cas, el setembre passat vaig fer la vaga de fam. Vaig dir que no marxaria malgrat les amenaces de mort que em van obligar a treure de l'escola els meus dos fills i portar-los a Catalunya. Era una situació molt delicada. Fins i tot em van posar una escorta. Fins avui, que es pot dir que les nou persones del patronat estan foragitades, ni sabem on són ni donen la cara.»
–I ara, com està la seva fundació al Nepal?
–«Hem posar gent nova, que és d'un nivell intel·lectual elevat, amb idees solidàries i d'esquerres. I que no faran res dolent perquè tenen un nom a perdre, per exemple estan relacionades amb el món de l'esport.»
–O sigui que els maoistes que ara governen no s'han implicat en el seu projecte malgrat voler ajudar els desfavorits.
–«Quan els maoistes van prendre el poder havien de complir amb el programa electoral, sobretot amb la ideologia que els havia portat 18 anys de lluita a la selva. Van haver de deixar contentes les persones que els havien ajudat a arribar on són ara. I aquestes persones són els pàries, els intocables. S'han notat canvis importants perquè no havia passat mai que els pàries tinguessin veu i vot en diferents entitats. És una dada positiva, però han donat el poder a persones que tenen bones intencions però cap formació.»
–Ha volgut llançar la tovallola alguna vegada?
–«Aquest últim any, quan vaig veure que amenaçaven els meus fills de 14 i 15 anys, que em deien que tallarien les cames de la meva filla, em deia ‘on he arribat! He posat en perill la vida dels meus fills'.»
–Els seus fills entenen la seva lluita?
–«Fins a cert punt. Durant la vaga de fam, el meu fill m'abraçava plorant i em deia que no s'ho mereixien, que ho deixés córrer.»
–Han demanat alguna vegada venir a viure a Catalunya?
–«És que això és un projecte de família, també! Jo he intentat de treure'ls del mig de moltes coses, de situacions doloroses... Però has de compartir, i ells veuen el que jo passo, i a vegades ploren amb mi...»
–I vostè es planteja tornar a Ripoll?
–«El que em plantejo és sortir del Nepal i donar un marge de temps perquè els nepalesos puguin fer seu el projecte que jo he creat. Que siguin ells els que ho gestionin. I jo podria divulgar la meva metodologia a altres llocs, però ara no tinc diners.»
–Que és precisament el que ha vingut a buscar a Catalunya, on s'ha queixat que des que governa el tripartit no rep res del govern català.
–«A Barcelona hi hem vingut a buscar suport econòmic. Havíem tingut una subvenció que es va anul·lar des que va entrar el tripartit. Ara ens hem adreçat a la direcció general de Cooperació i hem descobert que tot es canalitza a través de l'Agència Catalana de Cooperació. Per això aquesta vegada ens hi dirigirem per poder aconseguir el finançament que necessitem. Creiem que amb els diners que té la Generalitat per a la cooperació, una entitat com la nostra que fa vint anys que aconsegueix uns resultats demostrables, ens mereixem que ens escoltin i ens donin suport.»
–Què pensa fer?
–«Si cal, he vingut a Catalunya a fer una altra vaga de fam perquè se'ns ajudi. És una desgràcia que al Nepal les autoritats no t'escoltin fins que no fas una vaga de fam, però estem parlant del Tercer Món. Però que en un país com Catalunya no es doni resposta, no es pot entendre. Ara sóc jo, la pària.»
–Què evitaria la vaga de fam?
–«Que ens concedeixin l'ajut que ens mereixem. Si no puc donar menjar a aquells nens, no menjaré jo. Ja estic cansada que els últims vint anys s'hagi seguit la mateixa política d'interessos polítics i econòmics a l'hora de distribuir els ajuts.»
–Els últims anys, sense els diners de la Generalitat, com han tirat endavant les seves escoles?
–«Malvivint i sense cobrar, amb préstecs per cobrir el que no cobrim amb els col·laboradors i altres ajuts. Ens hem quedat amb les aportacions d'empreses, col·laboradors, petites subvencions d'ajuntaments. Ens han d'ajudar, hi tenim dret.»
–Les irregularitats poden haver influït en la negativa a donar-los ajuts?
–«Els comptes aquí estan perfectament clars, ja que estan supervisats per la Generalitat. I al Nepal, sóc jo la que he denunciat les irregularitats. Els nepalesos també estan farts de gent que va allà i només para la mà. Una ONG és com un govern, i si detecta anomalies les ha de fer públiques; si no, encobreixes un acte delictiu.»
–Quants diners necessiten per funcionar correctament?
–«Per desenvolupar tots els programes, el pressupost seria d'uns 315.000 euros. I aquest any ens faltarà ben bé la meitat.»
–Haurà de tancar les escoles si no rep diners del govern català?
–«Podria ser, però nosaltres volem seguir amb l'Escola Catalunya. Els catalans no tenen cap culpa que el govern no ens doni subvencions.»
–Si falten diners, en quina situació estan els projectes previstos al Pakistan i Bangla Desh?
–«Aturats. Des del moment que el govern català ens va treure la subvenció vam veure que no podíem fer res.»
–És conscient que les seves escoles s'han qualificat d'elitistes?
–«Sí? Ho són? La meva intenció és oferir el que voldria per als meus fills, amb rigor pedagògic, amb uns mestres formats, amb uns materials... Si a això se'n diu elitisme, diguem-n'hi. La millor resposta a les crítiques són els resultats, que els alumnes arribin a la universitat.»
–Fa un balanç positiu dels seus vint anys al Nepal?
–«Estic en el millor moment de la meva vida perquè els meus estudiants s'han atrevit a posar-se davant d'un superior i denunciar les irregularitats. És un triomf del qual em sento molt orgullosa. Volia veure si podíem formar un Nepal nou.»
–I un altre Nepal és possible?
–«Només és possible des del punt de vista de les persones que s'hi impliquen i que pressionen perquè hi hagi canvis. I es fa des de l'educació i canviant les ments corruptes que predominen.»
–Què ha après durant aquests anys?
–«A no ser tan rígida, a acceptar diferents personalitats, a banda de les etiquetes. S'ha de saber jugar a jocs diferents i adaptar-se a les circumstàncies.»
–I és el que va fer quan va deixar Ripoll per anar al Nepal.
–«He canviat, molt. Si una cosa m'ha ensenyat el Nepal és a adaptar-me al canvi continu i a una reestructuració de pensament. M'he apropat a una cultura i a una societat que creu molt en la mística, en les virtuts, en l'estudi de la ment... Jo era una noia de poble que, més que el Nepal, em feia por Barcelona, i va ser un repte marxar de Ripoll.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.