Absolen el mossèn acusat d'entrar droga a la Model perquè no saben si era haixix

El tribunal critica els responsables de la presó per no haver garantit la custòdia de la prova principal

Un cúmul de despropòsits i pífies comeses, primer, pels responsables de la presó Model i, després, pels Mossos d'Esquadra han salvat Andreu Oliveres d'entrar a la presó, en aquest cas no com a mossèn sinó com a pres. En una sentència duríssima contra ells dictada per la secció segona de l'Audiència de Barcelona, tant el capellà, acusat d'entrar la droga camuflada en un paquet, com el pres receptor, Benjamín Capitán Camiños, queden lliures de tota culpa. El tribunal fa seu l'argument de la defensa de Capitán Camiños, que durant el judici va al·legar que no hi havia cap prova que demostrés la culpabilitat del seu client i al mateix temps la del mossèn perquè la custòdia de la droga comissada no va respectar les exigències legals.

D'una banda, segons el tribunal, la custòdia dels paquets que els funcionaris van trobar amagats en un portacedés i que suposadament contenien haixix és més que dubtosa perquè va passar per diferents mans fins a dipositar-se en una caixa forta a la qual tenen accés el director del centre penitenciari, el seu secretari i un altre funcionari. La droga hi va arribar, segons la sentència, sense ni tan sols haver-se pesat prèviament. La declaració del director del centre penitenciari en el judici ha servit al tribunal per carregar-se de raons contra el procediment que es va seguir per garantir la correcta custòdia de la droga. El director de la Model va admetre que habitualment la droga que es comissa a la presó es diposita en aquesta caixa forta fins que es posa a disposició de la policia i de l'autoritat judicial. El tribunal es mostra perplex per aquesta pràctica, que desacredita la prova principal contra els acusats. Si no es pot demostrar que la droga comissada és la que es va analitzar, no es pot demostrar que l'haixix analitzat al laboratori sigui el comissat als acusats i, per tant, no hi ha prova i, si no hi ha prova, no hi ha cas. La sentència recull una llista dels errors comesos en la custòdia de la prova que no deixen ningú indiferent: no existeix cap acta del comís, no queda clar els funcionaris que van trobar-la, no consta que es fes cap anàlisi prèvia per acreditar que es tractava de droga, ni es va pesar ni es va segellar amb indicació de la seva procedència, no consta on es van dipositar els paquets comissats ni qui ho va fer ni a càrrec de qui es van trametre al laboratori per a la seva anàlisi. Com tampoc no es va documentar l'entrega de les substàncies als Mossos.

En un gest extremadament garantista, com acostuma a ser aquesta sala de l'Audiència, el tribunal considera que, més enllà d'una simple sospita, no existeix cap prova ni tan sols cap indici per fer pensar que el paquet que mossèn Oliveres va entrar a la presó i que va entregar a la capella a l'intern Benjamín Capitán fos droga. Ara, el Departament de Justícia, que és qui va denunciar el cas als tribunals i qui va apartar mossèn Oliveres de la seva feina a la Model, haurà de decidir si recorre o no contra la resolució.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.