El TSJC obliga Interior a recol·locar un mosso amb una incapacitat total

La sentència, pionera, podria beneficiar almenys cinquanta agents més del cos

En la sentència, la secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a un agent dels Mossos d'Esquadra que el novembre del 2003 va tenir un accident laboral en acte de servei que el va deixar en situació d'incapacitat total, i a qui el Departament d'Interior va rebutjar la petició per ser destinat a altres unitats del cos que s'adaptessin al seu grau de minusvalidesa. La resolució del TSJC confirma la sentència que ja va dictar el setembre del 2006 el jutjat contenciós administratiu número 2 de Barcelona, que va estimar parcialment un recurs d'aquest mosso en el qual denunciava el director general de Seguretat Ciutadana, Jordi Samsó, que l'any 2005 va desestimar una petició de l'agent en què demanava passar a una situació administrativa de segona activitat.

El Departament d'Interior va decidir llavors elevar un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya al·legant «incompatibilitat» entre la situació d'incapacitat permanent total i la realització per part del mosso d'una segona activitat, a la qual Interior assegurava que li faltava «desenvolupament reglamentari». A més, afirmava que una minusvalidesa total també podria ser un supòsit de jubilació i que hi havia una «falta de fermesa» en la resolució d'incapacitat de l'agent. El TSJC, però, recorda que el 2004 l'Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS) va declarar l'agent en situació d'incapacitat total per a la seva «professió habitual» però que com a funcionari del cos policial, podia acollir-se a la llei 10/1994, que dóna la possibilitat als agents de Mossos d'Esquadra a prestar serveis complementaris de segona activitat dins del mateix cos o en altres cossos de la Generalitat que siguin adequats «als seus nivells o coneixements». El Tribunal considera que la falta de desenvolupament reglamentari de la llei –de fet, el decret que regula la segona activitat no ha estat aprovat pel govern català fins al desembre passat– no havia de ser obstacle perquè l'agent fos «reconegut» en situació de segona activitat i per això condemna l'administració a recol·locar l'agent en una unitat adequada a la seva situació i a pagar els costos de tot el procés.

La sentència del TSJC és pionera i pot obrir un precedent en la regulació de la segona activitat, ja que actualment hi ha més de mig centenar de denúncies per part de mossos a les quals el departament va negar la segona destinació perquè tenia una invalidesa total. Els últims casos es van produir a finals de l'any passat, coincidint amb l'aprovació del decret de segona activitat, que exclou explícitament de la segona activitat els agents que tinguin la incapacitat total.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.