El PP amenaça de recórrer contra la LEC al TC perquè diu que discrimina el castellà

Maragall defensa que la norma impedirà que Madrid decideixi quantes hores d'aquesta llengua s'han de fer a les escoles

L'intent de «reconciliació» amb els catalans que Mariano Rajoy va liderar durant la diada de Sant Jordi, empès per Alícia Sánchez-Camacho, es va esvair ahir. Amb la visita de Sáenz de Santamaría, els populars van amenaçar de recórrer contra la llei d'educació al TC perquè no garanteix el «bilingüisme integrador» que diu que promulga el PP. Un avís amb el qual els populars van recuperar el discurs contra l'ús preeminent del català –en aquest cas a les escoles–, al qual UPD no va dubtar a afegir-se, i que entronca amb la dura campanya que els populars van impulsar contra l'Estatut, de la qual la màxima expressió és l'ampli recurs presentat al Constitucional. La LEC –pactada entre el PSC, CiU i ERC, i que està en tràmit al Parlament– eximeix els centres de l'aplicació de la tercera hora de castellà que el govern espanyol va imposar per decret; dóna llibertat als centres per escollir el projecte lingüístic que s'adapti millor a les seves necessitats, però referma el català com a llengua vehicular de l'ensenyament.

El conseller Maragall va respondre als atacs dialèctics del PP –que també estudia portar prèviament la norma al Consell Consultiu– al·legant que la llei explota «les possibilitats» del marc legal que defineixen l'Estatut i la LOE. Segons Maragall, la LEC impedirà precisament que des de Madrid «es pugui decidir quantes hores de castellà s'han de fer» i va confiar que, si acaba al Consultiu, no se n'endarrereixi el tràmit parlamentari.

L'objectiu de l'executiu és que la llei s'aprovi abans del proper curs escolar i evitar, així, l'aplicació de la tercera hora.

Com Patxi López

Segons el PP, la llei «no representa la societat catalana», en paraules de Sánchez-Camacho. Sáenz de Santamaría, a més, va instar el president de la Generalitat, José Montilla, a «copiar» els principis lingüístics que aplicarà al País Basc el lehendakari Patxi López, també socialista, que ha signat amb el PP «un document a favor del bilingüisme integrador i la defensa de les llengües al País Basc».

El secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, va acusar el PP de recórrer a «la música de sempre» i de repetir «els mateixos tics anticatalans que els inhabiliten per governar Espanya».

El castellà, «garantit»

La vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, va intentar calmar les aigües demanant «prudència» als populars i a UPD. De la Vega va assegurar que l'Estat estudiarà el text que surti del Parlament i dialogarà amb la Generalitat en el cas que algun «precepte» de la LEC no s'adeqüés al marc normatiu. «L'ensenyament del castellà està i estarà garantit a Catalunya», va assegurar la vicepresidenta espanyola. I va recordar que l'aprenentatge d'aquesta llengua és «a vegades fins i tot més elevat en els territoris que tenen llengües cooficials».

Sáenz de Santamaría afirma que la imatge dels populars no depèn del recurs

La portaveu del PP al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, va opinar ahir que la imatge dels populars a Catalunya no depèn del recurs contra l'Estatut que van presentar al Tribunal Constitucional fa tres anys. En declaracions a RAC1, la portaveu parlamentària va defensar el recurs –que els partits catalans han demanat al PP que retiri reiteradament– i va argumentar que «seria molt bo per a tots que hi hagués sentència com més aviat millor». «El més important és donar seguretat i confiança», va afegir-hi Sáenz de Santamaría.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.