Erkoreka (PNB): «‘Quo vadis', Zapatero?»

La tensió política al País Basc es trasllada al Congrés

Canvi radical de la posició del PNB en el debat de política general. Si històricament havia estat soci important del PSOE, el discurs del portaveu del Partit Nacionalista Basc va ser contundent i molt crític amb el president del govern. Erkoreka va criticar Zapatero per jugar diverses partides amb baralles diferents «encara que la seva preferida és la del tarot». També va citar Josep Pla dient que tenia molta raó quan deia que no hi havia «res més semblant a un espanyol de dretes que un espanyol d'esquerres».

Erkoreka va deixar clar que el seu grup farà una oposició «exigent i crítica» sense més concessions que les «estrictament necessàries». El PNB va anunciar que donarà suport a les iniciatives serioses contra la crisi, però va advertir Zapatero que no participarà en cap ni un dels «excessos propagandístics» de l'executiu. Erkoreka també va advertir que el PNB vigilarà que les polítiques del govern espanyol al País Basc no «malmenin encara més el ja maltractat autogovern basc».

Posant un símil pesquer, el representant del PNB va criticar que pel fort temporal que representa l'actual crisi econòmica, Zapatero es mostri «vel·leïtós i imprevisible» i que contribueixi constantment a crear incertesa i inestabilitat, i va instar el cap del govern a formar un bloc parlamentari «sòlid i coherent» amb el qual plantar cara a la crisi. Erkoreka, tant en la seva intervenció inicial com en la seva rèplica va deixar clar al president del govern estatal que li havien perdut la confiança. I va avisar Zapatero que la seva perllongada ambigüitat danya l'economia, que cada vegada hi ha menys gent que se'l creu i que els ciutadans no estan disposats a riure-li més les gràcies.

Zapatero va contraatacar la intervenció del PNB, obviant l'aspecte personal i incidint en què l'actitud hostil dels nacionalistes bascos està produïda pel que ha passat al País Basc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.