Deumil.cat veu com «una fita històrica» la manifestació sobiranista a Brussel·les

Subratlla que s'ha fet públic de manera internacional que «a Catalunya hi ha una demanda creixent per l'autodeterminació»

Els organitzadors de Deumil.cat van fer èmfasi en el «civisme» amb què milers de catalans –12.000 segons ells i 3.000 en els càlculs de la policia– van clamar dissabte «al cor d'Europa» perquè els catalans puguin exercir el seu dret a decidir. Consideren que la multitudinària manifestació s'ha convertit ja en «històrica» en la internacionalització d'aquesta reivindicació, que ahir van recollir nombrosos mitjans belgues. Un ressò que la vigília de la protesta es va multiplicar després que la secretària d'Estat dels Estats Units, Hillary Clinton, evités opinar sobre les reivindicacions independentistes dels catalans, també des de Brussel·les. Per als Deumil.cat, que Clinton «s'hagués de pronunciar» sobre la qüestió és, a banda d'un «fet excepcional», «un punt d'inflexió» en la internacionalització del cas català.

Però aquesta és només la conseqüència més evident d'una manifestació que, al llarg de la setmana passada, els partits van intentar convertir també en una arma per desgastar-se els uns als altres. Mentre el PSC i PP criticaven una suposada deriva sobiranista de CDC per enviar-hi representants, ERC feia bandera de la seva presència, que va voler personalitzar en el seu cap de cartell a les properes eleccions europees, Oriol Junqueras, l'únic candidat que hi va ser present. Ahir, el responsable d'immigració de CDC, Àngel Colom, va opinar que la manifestació podria convertir-se en un punt de partida en la internacionalització de la situació de Catalunya. Colom, que dissabte va ser a la protesta, va argumentar que si el Tribunal Constitucional retalla l'Estatut, el Parlament hauria de fer «un acte de sobirania» que passaria per «demanar empara a la UE i presentar el cas català davant de l'ONU». El secretari general d'ERC, Joan Ridao, també va apuntar la necessitat de fer arribar el dret dels catalans a decidir el seu futur «al cor d'Europa», perquè allà són les institucions que haurien de «tutelar» un hipotètic procés cap a la independència.

Per als Deumil.cat, el «gran èxit» de la manifestació obliga totes les formacions a prendre'n nota. Creuen que el fet que «en un context de crisi com l'actual, ciutadans autoorganitzats en pocs mesos» hagin aplegat milers de persones als carrers de la capital europea els hauria de «fer reflexionar». D'una banda, reivindiquen que l'autodeterminació sigui inclosa a les seves agendes. I de l'altra, demanen que es converteixi en una de les condicions de pes a l'hora de tancar pactes de govern. Per tornar a situar el debat a primera línia, els organitzadors de la convocatòria ja preparen una iniciativa legislativa popular perquè es convoqui un referèndum d'autodeterminació el 12 de setembre del 2010.

Els diaris belgues se'n fan ressò

Le Soir i La Libre Belgique són alguns dels diaris belgues que es van fer ressò de la manifestació que va omplir Brussel·les d'estelades. Amb el titular «Manifestació per la independència de Catalunya a Brussel·les», Le Soir destacava que la reivindicació dels catalans va rebre el suport d'altres moviments independentistes europeus. I és que l'Scottish National Party, el Sinn Féin, el gal·lès Plaid Cymru, els flamencs Nieuw-Vlaamse Alliantie i Vlaamse Beweging, Eusko Alkartasuna i el Bloque Nacionalista Galego es van afegir a la protesta. El segon titulava: «Els catalans es manifesten per la independència.» I recollia, entre d'altres, l'opinió dels Deumil.cat, que «els 300 anys d'opressió a la nació catalana per l'Estat espanyol són el principal fre al nostre desenvolupament». També Le Figaro va recollir la notícia, en què aclaria que «el moviment independentista català reivindica la creació d'un estat» que també englobaria el País Valencià, Catalunya Nord i les Illes Balears.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.