El Parlament Europeu avala finalment la immersió lingüística de la Generalitat

Socialistes, CiU i ICV aconsegueixen que l'eurocambra faci marxa enrere en la censura al model educatiu català promoguda pel PP

Els eurodiputats catalans s'hi han tornat. La socialista Maria Badia, Ignasi Guardans (CiU) i Raül Romeva (ICV) han promogut una resolució –mitjançant els grups parlamentaris del PSE, l'ALDE i els Verds/ALE, als quals pertanyen, respectivament– que invalida les aspiracions del PP de censurar la immersió lingüística catalana. Al febrer, la comissió de Cultura i Educació de la cambra europea va aprovar inicialment l'informe del portuguès Vasco Graça Moura (del Partit Popular Europeu) sobre multilingüisme, que contenia diverses esmenes del popular espanyol Luis Herrero.

El document Multilingüisme: un avantatge per a Europa i un compromís compartit subratllava com a «essencial salvaguardar la possibilitat que els pares i els responsables de l'educació escullin la llengua oficial en què han d'educar-se els seus fills als països on coexisteixin una o més llengües oficials». La modificació introduïda ara elimina la referència a aquesta possibilitat i rebutja la «importància decisiva» que s'atribuïa a l'ensenyament en la llengua materna. També suprimeix l'advertiment de l'«error» de «promoure una llengua a costa dels drets dels parlants de l'altra».

En canvi, la resolució aprovada destaca la necessitat que es presti una atenció i suport especials als alumnes que no poden rebre educació en la seva llengua materna. El contraatac dels eurodiputats catalans va recollir 335 vots al Parlament d'Estrasburg, 279 en contra i 69 abstencions. A més, l'eurocambra es va mostrar partidària de l'ús de subtítols als programes de televisió com a fórmula d'aprenentatge de les llengües de la Unió Europea i demana més mitjans perquè els immigrants aprenguin la llengua del país d'acollida.

Maria Badia va defensar que «el multilingüisme també hauria de tenir l'objectiu d'afavorir el respecte a la diversitat i la tolerància i evitar l'aparició de possibles conflictes entre les diferents comunitats lingüístiques dels estats membres». L'ecosocialista Raül Romeva –candidat a la reelecció– va celebrar que l'eurocambra «no hagi caigut en la trampa» i hagi «corregit un intent de manipulació i instrumentalització per part del PP» per desvirtuar un model que «s'ha demostrat que funciona i que garanteix el multilingüisme i la capacitat dels alumnes catalans de dominar absolutament dues llengües al final de la seva escolarització».

Bilingüisme a l'Equador

I l'eurodiputat convergent, Ignasi Guardans, va posar de manifest la necessitat urgent d'explicar millor a Europa la realitat lingüística catalana. «Estic satisfet per haver aconseguit frenar una maniobra del PP al Parlament europeu», va dir Guardans, que va aprofitar-ho per carregar contra la política exterior del tripartit: «Si la Generalitat gastés a Europa un terç del que gasta en ambaixades catalanes o subvencions al bilingüisme a l'Equador no hauríem corregut el risc d'una condemna europea al nostre model educatiu», va reblar.

Per la seva banda, el candidat d'ERC a les eleccions europees, Oriol Junqueras, va destacar «la derrota del PP» i va lamentar «la pressió del nacionalisme espanyol contra Catalunya».

Montilla critica la «maniobra matussera» del PP

En una referència implícita al PP, el president del govern de la Generalitat, José Montilla, va lamentar ahir la «maniobra política matussera d'alguns» per posar en dubte el model lingüístic català. «Que sàpiguen que no se'n sortiran», va advertir Montilla, que va alertar que «el rebuig a la diferència i la fascinació per la simplicitat són la primera expressió del pensament únic». En la cloenda del congrés internacional organitzat per Unescocat amb motiu del 25è aniversari, el president va celebrar que la resolució aprovada per l'eurocambra «tirés per terra» les aspiracions dels que «ataquen dia sí dia també» el sistema educatiu i lingüístic de Catalunya. «La voluntat de reconèixer i sumar realitats diverses té un resultat molt més enriquidor que l'esperit de conflicte», va concloure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.