El PSE premia el PP amb la presidència del Parlament basc pel suport a López

Els socialistes tindran dos llocs i formaran amb el Partit Popular majoria en ocupar tres dels cinc càrrecs

Les delegacions negociadores del PSE i del PP, reunides a la cambra basca durant uns 50 minuts, van arribar a un preacord que posa les bases del futur govern basc. En aquest preacord s'estableix que el PP ostentarà la presidència del Parlament de Vitòria, mentre que el PSE es reserva dos llocs a la mesa de la cambra, assegurant-se així aquestes dues formacions la majoria en el màxim òrgan de govern del Parlament. Aquesta majoria els permetrà aprovar qualsevol decisió, revocar les iniciatives dels altres grups i totes aquelles peticions de compareixences que al llarg de la legislatura pugui demanar l'oposició.

Segons va informar al final de la reunió el secretari d'organització del PSE, Rodolfo Ares, que va ser el primer a comparèixer davant la premsa, els dos patits també havien arribar a un preacord sobre els objectius del nou govern, que va qualificar com a «govern del canvi». Un preacord, abans de tancar-se ha de ser ratificat pels òrgans de govern de cada partit, és a dir, pel PSOE i pel PP estatal i que versen sobre «la lluita contra el terrorisme, la defensa de la llibertat o com fer front a la crisi». Probablement entre els preacords als quals han arribat també s'inclogui la configuració dels òrgans de govern d'Euskal Telebista. La reunió celebrada ahir és la tercera que mantenen de manera pública i oficial totes dues delegacions després de les eleccions de l'1 de març, que va guanyar tant en vots com en escons el PNB però no va aconseguir reunir la majoria necessària per formar govern.

Ibarretxe espera que el canvi serveixi per alguna cosa

El lehendakari en funcions i candidat del PNB a la reelecció, Juan José Ibarretxe, va demanar ahir al PSE i al PP que donin a conèixer a la societat les polítiques que defensen i va expressar la seva esperança que l'«alternativa legítima» que estan formulant «serveixi per alguna cosa més que per desplaçar el PNB» i a ell mateix del govern basc.

Ibarretxe, que després del pacte subscrit ahir pel PSE i el PP probablement opti per retirar la seva candidatura i passar a ser el cap de l'oposició, va fer aquesta reflexió davant centenars d'empresaris reunits a Sant Sebastià amb motiu de la junta general de socis d'Elkargi. Ibarretxe va fer referència al pròxim relleu en el govern basc, en què per primera vegada des del final de la dictadura no serà presidit pel PNB. «S'està formulant una alternativa legítima de 38 vots que espero que serveixi per alguna cosa més que per desplaçar el PNB i a mi mateix com a lehendakari del govern», va destacar Ibarretxe, que es va mostrar preocupat per les polítiques econòmiques del futur executiu.

EA no donarà suport al PNB

L'únic parlamentari d'EA al Parlament de Vitòria, Jesús María Larrazabal, va advertir que no donarà suport a una eventual candidat del PNB com a lehendakari pel fet que faci ara «afirmacions abstractes sobre el dret a decidir». Larrazabal va fer aquestes declaracions després d'haver-se acreditat davant la cambra basca. L'únic parlamentari d'EA va dir que no té «constància» que, per «boca del seu president», el PNB hagi decidit presentar un candidat a lehendakari, però va advertir que, en cas que finalment sigui així, EA analitzarà el seu programa i «la línia política que seguirà el PNB». Tot i que el lehendakari en funcions i candidat del PNB a la reelecció, Juan José Ibarretxe, va declarar dimarts quan es va acreditar que optaria a la reelecció, el seu partit no ha confirmant la notícia, ja que el fracàs el té assegurat perquè no disposa de suficient suport per sortir elegit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.