Sant Hilari i Sort uneixen esforços per impulsar una pel·lícula sobre la vida del general Moragues

Els ajuntaments de Sant Hilari i Sort (Pallars Sobirà) s'han unit per intentar que es faci una pel·lícula sobre la vida del general Josep Moragues, heroi català de la Guerra de Successió, estretament lligat als seus municipis. L'alcalde de Sant Hilari, Joan Garriga (Esquerra), va afirmar ahir que ja hi ha un primer guió escrit, i que per damunt de tot es vol respectar la realitat històrica. Garriga va assenyalar que en tot moment s'està parlant de pel·lícula, i no pas d'un telefilm, com sí que ho va ser Serrallonga. De moment s'han començat a moure fils per trobar productores privades i treballar amb TV3. «Ja hi ha hagut algun contacte, també amb el Departament de Cultura», va dir Garriga. L'alcalde de Sort i diputat de CiU, Agustí López, va presentar fa poques setmanes al Parlament una proposta de resolució que insta la Generalitat a «impulsar una futura pel·lícula sobre la vida del general».

Aquesta voluntat de produir un film sobre la vida d'aquest heroi català va lligada a un projecte turístic de crear una ruta cultural pels indrets que van marcar la vida de Moragues. «Volem que la figura de Moragues comenci a tenir el lloc que li pertoca», va dir Garriga. La proposta «de ruta cultural i patriòtica catalana» inclouria, entre altres indrets, Castellciutat (Alt Urgell), l'ermita de Sant Sebastià d'Osona, Sant Hilari Sacalm, Sort i el Portal de Mar (Barcelona). La proposta també defensa l'edició d'una publicació «que incorpori la totalitat dels poemes que diversos autors» li han dedicat. Moragues va néixer al Mas Moragues, de Sant Hilari i va liderar el suport català a Carles d'Àustria. A l'ermita de Sant Sebastià va signar el pacte dels Vigatans, a Castellciutat va resistir l'assalt borbònic i al Portal de Mar el seu cap va ser exposat en una gàbia durant dotze anys després d'haver estat torturat, decapitat i esquarterat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.