Tresserras veu a prop l'acord per fer el nou centre d'art de Barcelona al Canòdrom

El conseller assegura al Parlament que l'objectiu és assolir una xarxa de suport als creadors emergents a tot el país

El Canòdrom és finalment l'espai escollit per fer les funcions de foment de l'art contemporani emergent que tenia Santa Mònica abans de la seva polèmica reformulació. L'Ajuntament i la Generalitat tenen la voluntat i posicions força avançades per reconvertir aquest espai de la Meridiana de Barcelona en un motor de producció per als artistes emergents. El consistori ja va avançar al gener que l'acord era a prop i que hi havia finançament estatal que facilitava l'operació, atès que l'alt cost de la reforma de l'espai era un dels esculls que frenaven l'operació, que podria tenir un pressupost al voltant dels 3,5 milions d'euros. Tresserras, que apel·la a la prudència fins que estigui tot tancat, va avançar ahir que ben aviat es podria segellar el procés per constituir el consorci de gestió i convocar el concurs per a la direcció del centre, ja que «en poques setmanes» es donaran per resoltes les converses tant amb l'Ajuntament com amb l'Associació d'Artistes Visuals. El conseller va defensar ahir en la comissió de Política Cultural del Parlament el treball del seu departament per impulsar una xarxa de foment de l'art contemporani arreu del país. Així, a banda dels espais que ja estan en funcionament a Mataró i Girona, se n'obriran d'altres a Tarragona i Vic. Tresserras va haver de sentir ahir les acusacions de mentider que des de l'oposició li va fer la diputada de CiU Carme Vidal, que argumentava que el conseller no va voler dir a la comissió que es treballava amb la possibilitat d'un edifici al 22@. «Encara avui no hi ha cap contracte firmat i jo no puc usar el nom d'una empresa en públic», va raonar el conseller. Tresserras va insistir que el nou Arts Santa Mònica «cobrirà un espai desatès», ja que l'equipament fomentarà el «diàleg entre àmbits relacionats amb la creació que no acaben de trobar-se», com ara la ciència, l'arquitectura i els mitjans de comunicació, i deixarà en segon pla la vocació per l'art emergent. «Això, el departament ho havia d'activar», va insistir. Per la seva part, Vidal va reconèixer que la nova programació de Santa Mònica és «exquisida».

El conseller Tresserras va fer també una reivindicació del Consell de les Arts, que avui es constitueix formalment després que el govern n'aprovés dimarts els estatuts. «Hem anat tan de pressa com hem pogut, era una reivindicació històrica i me'l crec de manera radical», va sentenciar. El nou organisme s'estableix de manera provisional en dependències del departament, tot i que es treballa amb dues opcions per a la seu definitiva. «Els recursos que estaven compromesos els tindran i, si podem, més», va asseverar Tresserras. El Consell de les Arts disposarà de 27 treballadors, 21 dels quals provinents de l'Entitat Autònoma de Difusió Cultural.

Roma ignora la versió catalana sobre la Franja

Una delegació de la Generalitat va visitar l'estiu passat el Vaticà per explicar la visió des de Catalunya del litigi per les obres d'art de la Franja. Hi van assistir el secretari de Cultura, Eduard Voltas, i el director de Patrimoni, Josep M. Carreté. Pietro Parolin, sotssecretari de Relacions amb els Estats del Vaticà, va afirmar que desconeixia la documentació amb l'argumentació catalana, que «acredita la legitimitat de la formació de la col·lecció» del Museu de Lleida. Segons Tresserras, aquesta documentació ja s'ha enviat tres vegades al Vaticà. «Roma mai ha tingut en compte la versió catalana», diu el conseller, «i només han pres en consideració una de les parts». Carme Vidal (CiU) va advertir que el bisbat de Lleida hauria de recórrer ara a la via civil.

Estudien una campanya per millorar la imatge de la sardana

La sessió d'ahir al Parlament va esdevenir un estira-i-arronsa constant entre els diputats de CiU i el conseller Tresserras. Una de les qüestions amb més punts a l'ordre del dia va ser la demanda de CiU de potenciar la sardana. El conseller va replicar que, com en altres camps, tampoc hi ha una «política específica» per a la sardana sinó que es treballa en el conjunt de la cultura popular i tradicional, i va especificar que la salut d'aquesta depèn del dinamisme del mateix moviment sardanístic. En aquest sentit, va explicar que s'està treballant amb «reputats publicistes» per impulsar una campanya de promoció per modernitzar la imatge de la sardana. La diputada Glòria Renom (CiU) va acusar el govern de no prestar prou atenció a la sardana, àmbit que mou unes 3.000 persones cada cap de setmana en els 283 aplecs anuals.

D'altra banda, dilluns es signarà el protocol per establir els ajuts de l'1% cultural del període 2009-2011 per finançar 40 actuacions al territori.

Tresserras insisteix que no es tancarà el MAC

Tresserras va reiterar ahir que el pla de museus no preveu tancar el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), i que aquest equipament s'està revalorant («mai s'havien fet les inversions d'ara») en espera de la definició d'un projecte més ambiciós, el nou museu de societat. «Cal aglutinar esforços i ajuntar disciplines disgregades; això no vol dir tancar, sinó incloure i potenciar.» Tresserras es queixa que s'han reiterat «arguments amb judicis d'intencions que no responen a la realitat», responent així un nou manifest que circula per la xarxa en defensa del MAC que critica la gestió de la conselleria. D'altra banda, Tresserras va defensar l'ampliació de l'espai protegit del jaciment ibèric d'Ullastret davant les queixes d'alguns alcaldes de la zona.

El traspàs del MNAT continua bloquejat

El traspàs del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) a la Generalitat per part de l'Estat continua en via morta. Tot i que la qüestió era a l'agenda de la Comissió de Transferències i Traspassos l'any 2007, el relleu de Pilar Calvo per César Antonio Molina com a titular de Cultura va aturar el traspàs, subordinat al desplegament de la Red Española de Museos, segons va explicar ahir Tresserras, que creu que l'esmentada xarxa no és incompatible amb el fet que la titularitat del museu recaigui en la Generalitat. El conseller alerta, però, que el traspàs ha d'anar acompanyat dels recursos necessaris per poder cobrir, entre altres coses, el cost del trasllat del museu a l'edifici de la Tabacalera. CiU vol que hi intervingui el president Montilla.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.