La Fundació Dalí adverteix a Hollywood que «hi ha línies que no es poden creuar»

La fundació desautoritza els projectes cinematogràfics sobre Dalí en què estaven implicats Pacino i Banderas

Acompanyat pel vicepresident de la fundació i director del Teatre-Museu Dalí, Antoni Pitxot, i per la directora del Centre d'Estudis Dalinians, Montse Aguer, Joan Manuel Sevillano va presentar ahir les dades més destacades de la memòria de la fundació (que es pot consultar en PDF a la web www.salvador-dali.org) i va relativitzar el «lleuger descens» del 2 per cent de visites que el 2008 van rebre els museus de Figueres, Cadaqués i Púbol respecte al 2007. En un context de crisi general i de davallada dels indicadors turístics i museístics a tot arreu, la fundació figuerenca, amb gairebé 4 milions i mig d'euros d'excedent com a balanç de l'últim exercici, se sent encara força afortunada, tot i tractar-se de la primera vegada que baixen els índexs de visitants des que Ramon Boixadós la presideix, amb l'única excepció de l'any posterior a l'Any Dalí.

En el 25è aniversari de la fundació (celebrat el desembre passat) i el 20è de la mort de Dalí, la Fundació Gala-Salvador Dalí subratlla el seu prestigi internacional i la seva capacitat de protegir i controlar la imatge i el llegat de Dalí –«una icona del segle XX»– més enllà de les especificitats legals de cada país. I ni tan sols les grans productores de Hollywood, no poden saltar el paper regulador de la fundació. Sevillano creu que la pel·lícula de Pacino, Dalí & I, basat en el polèmic llibre homònim de Stan Lauryssens, que la fundació ja ha portat a judici, no s'arribarà a rodar, perquè els productors han entès l'equivocació que representa partir d'aquest material. Respecte al film anunciat a finals de l'any passat per Antonio Banderas, el gerent de la fundació va dir: «És una manera de treballar típica de Hollywood: llançar balons sonda sobre projectes que ni tan sols tenen assegurat el finançament.» En qualsevol cas, la consigna de la fundació en aquests negocis i d'altres sempre serà la mateixa: «Gràcies a Dalí, sí, no a costa de Dalí.»

XIFRES 2008

Visitants Teatre-Museu Dalí i Dalí Joies

1.071.996 visitants

Castell Gala Dalí Púbol

103.193 visitants

Castell Dalí Portlligat

99.365 visitants

Total de visitants

1.274.554 visitants (un 2% menys que l'any 2007)

Despeses

9.152.903,49 euros

Ingressos

13.582.279,04 euros

Excedent

4.429.375,55 euros

Ingressos per drets

1.304.000 euros

Venda per marxandatge

2.335.000 euros

Drets d'autor. Obra artística

303 sol·licituds gestionades

Obra literària

Contractes amb 9 editorials

Drets d'imatge

S'han gestionat 53 marques de 24 classes diferents en 60 països. En total, 1.912 registres

Acció judicial

Durant el 2008 s'han atès un total de 70 temes relacionats amb la defensa i protecció dels drets

Tres secrets màgics per a la col·lecció

El patrimoni artístic i documental que gestiona la Fundació Gala-Salvador Dalí, valorat en uns 200 milions d'euros, es va enriquint amb «una intensa tasca d'adquisició d'obres: més de 300 peces que actualment tenen un valor global de prop de 26 milions d'euros, adquirides amb fons generats íntegrament per l'activitat de la fundació». Ahir també es van presentar tres dibuixos adquirits per la fundació, procedents d'una col·lecció particular, que Dalí va realitzar per il·lustrar el llibre 50 secrets màgics per pintar (1948). Són tres dibuixos a tinta o tinta i llapis sobre paper: Exercici atòmic d'una espiral obtinguda amb una sola línia, els ulls tancats; L'autèntic pintor és el que és capaç de pintar escenes extraordinàries davant d'un desert buit i L'autèntic pintor és el que és capaç de limitar-se a reproduir una sola formiga davant d'un panorama replet, en què apareix un retrat al·legòric de Picasso. Segons va recordar Pitxot, l'últim «secret màgic» de l'artista és que un àngel guiï la seva mà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.