XAVIER MERCADÉ

«A la zona de fotògrafs, en els concerts, em sento en un núvol»

Fotògraf habitual i veterà de l'escena barcelonina, Xavier Mercadé posa a l'abast de tothom en el seu web un llibre amb imatges de músics saltant

El fotògraf –i cronista de concerts en aquest diari– Xavier Mercadé celebra vint-i-cinc anys d'ofici amb Jump rock, un llibre de salts fets pels músics que ha fotografiat que es pot descarregar de manera gratuïta a www.rockviu.cat.

–Per què músics saltant?
–«És un moment en què el músic no controla la seva expressió ni està pendent de la càmera, sinó que allibera energia. Philippe Halsman, el 1959, va publicar un llibre, Jump book, amb gent com ara Marilyn, Einstein i Nixon saltant. La idea em va fascinar.»
–Com va començar en aquest món?
–«Feia un fanzine i estava tip de retallar fotos de les revistes que corrien per casa. El juny del 1984 vaig anar a un concert d'Ultratruita a les Cotxeres de Sants amb la càmera de tota la vida de la família. Feia només dues o tres fotografies per concert. En blanc i negre. I les revelava a casa.»
–Quin ambient hi ha a la zona dels fotògrafs?
–«És una descàrrega d'adrenalina molt forta. Estàs enmig de dues forces: la del grup i la del públic. Estàs només pendent de captar imatges que representin el que és aquell grup, però em sento en un núvol.»
–En quin concert s'ha trobat amb un ambient més hostil?
–«Molt fàcil de respondre: Backstreet Boys. El públic de les primeres files era molt violent. Amb el heavy tot solen ser facilitats per part del públic. Els fans de Backstreet Boys, però, no permetien que fossis un obstacle entre ells i els seus ídols. Em van llançar de tot.»
–I els músics no li han llançat res?
–«Sí, Iggy Pop. Un pal de micro, amb molta violència. Però, bé, formava part de l'espectacle. Ian Brown, de Stone Roses, va buidar un got de cervesa damunt de la càmera d'un company.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a