opinió

El debat sobre el calendari escolar

Cal un debat serè i no oblidar que qualsevol proposta ha de ser per beneficiar els alumnes

El conseller Maragall, tal com van fer les seves antecessores Gil i Cid, ha posat sobre la taula el calendari escolar. Diu que és el resultat d'un minuciós estudi d'una comissió d'experts però no deixa de ser un calc del que s'havia fet anteriorment. Alguns, equivocadament, pensen que és la solució de tots els mals. Tothom hi posa cullerada.

Però tantes opinions, i tan disperses, ens fan perdre el sentit comú. Cal que toquem de peus a terra per fer un debat serè. Primer de tot no hem d'oblidar que qualsevol proposta sobre els canvis de calendari a les escoles s'ha de realitzar per beneficiar els alumnes. Ho dic perquè, del garbuix d'arguments vessats aquests dies, pocs posen els escolars al lloc que els correspon. I, si ells han de ser l'epicentre des d'on han de gravitar els canvis, caldrà posar-nos d'acord en quina ha de ser la seva càrrega lectiva. ¿Algú amb dos dits de seny pot defensar un augment d'hores per sobre dels 178 dies al curs, sis hores a la setmana que es realitza actualment? Si algú pensa que s'ha d'incrementar, que ho digui obertament i que ho defensi. La resta, que creiem que amb les hores escolars actuals ja n'hi ha prou, podrem continuar el debat. El primer escull que cal resoldre és qui s'ha de responsabilitzar dels alumnes els dies que no hi ha classe. Sembla evident que són les famílies, que treballen més de les 178 jornades escolars, qui ha de cercar les solucions de com omplir les llacunes dels dies no lectius. I això no vol dir que les diferents administracions se n'hagin de desentendre. No es pot reclamar un cop i un altre que l'escola solucioni la controvertida conciliació de la vida familiar. O si no caurem en la trampa de substituir l'escolarització per jornades laborals de vuit hores diàries, onze mesos l'any.

La inactivitat escolar

I, un cop resolt aquest tema, podrem passar a la veritable qüestió que ens ocupa: és perjudicial per als alumnes les onze setmanes d'inactivitat escolar? Aquí no val sortir per la tangent amb un «sempre s'ha fet així» perquè la contesta podria ser molt contundent: «I així ens va!»

Molts criteris pedagògics afirmen que, si bé és positiu fer períodes de repòs per refermar els processos instructius, cal que aquests no siguin excessivament llargs per tal que l'alumne no oblidi els instruments que intervenen en els aprenentatges. L'exemple més clar el trobem en la mecànica de la lectura que opera en la majoria dels processos educatius: tants dies sense llegir a escola i els minsos hàbits lectors de la majoria de les famílies, fa que als escolars catalans, quan comencen les classes al mes de setembre, els costi agafar aquesta mecànica i s'endarrereixi l'adquisició de nous ensenyaments. A part de les proves documentades que validen aquesta afirmació, segur que trobaríem altres indicadors que, sense el rigor científic corresponent, ens hi reafirmarien: quin percentatge de gent del país, grans i petits, trobeu a la platja llegint un llibre?

I aquest podria ser un argument raonable per escurçar les vacances estivals. Segur que n'hi ha d'altres. Si tots aquests raonaments fossin prou convincents, caldria que els tres estaments que intervenen en el procés escolar (govern, professorat i famílies) es plantegessin el tema seriosament i estiguessin disposats als canvis necessaris. Llavors els mestres haurem de modificar la nostra distribució de dies laborables, amb nens i sense, i les jornades festives. Els pares hauran de buscar solucions per als períodes sense classe que es traslladaran dintre el calendari anual. I caldrà que el departament tingui tota la maquinària a punt per al començament de curs.

Si tots nosaltres som capaços de fer aquest debat educadament, segurament ajudarem els mitjans de comunicació a no caure en el parany de la crítica fàcil i a ser més curosos en el moment de plantejar la qüestió. Potser així evitaríem la simplificació, com la pregunta que RAC1 va fer als oients: «Està d'acord que els alumnes catalans facin una setmana de vacances el mes de febrer?»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.