la columna

Mossos en castellà

Tots els damnificats pels cops dels Mossos d'Esquadra en les manifestacions de l'altra setmana reprodueixen en castellà les paraules que els agents de la policia els van dirigir per amenaçar-los o advertir-los: «Os vamos a hostiar», «Te vas a acordar de mi cara», «Pasa p'alante», «Fuera de aquí». Com que parlem de la policia catalana, no sé si creure-m'ho. Pregunto als abonyegats: Voleu dir que no són imaginacions vostres? Voleu dir que, acostumats que els policies de les pel·lícules parlin es castellà, la memòria auditiva no us traeix? M'asseguren que no són imaginacions ni traïcions i llavors, quan jo m'indigno, passa que els meus interlocutors s'indignen amb mi: «Què importa l'idioma, si peguen?» « Farien menys mal els cops de porra si els policies parlessin en català?» Alguns altres opten per la gracieta tan típica dels catalans en aquests casos: «Prefereixo que peguin en castellà que en català.»

Molt bé, doncs si és irrellevant que els Mossos d'Esquadra, que són la representació d'un país com ho són totes les policies del món, parlin una llengua o en parlin una altra, si és millor rebre els cops en castellà perquè el català és una raça pura i immaculada que no pega ni reprimeix, doncs llavors renunciem a la policia pròpia i que tornin els nacionals, els grisos, la Guàrdia Civil, el servei de seguretat que Madrid dictamini i el delegat del govern senyor Joan Rangel suggereixi.

Amics damnificats i graciosos: els Mossos no solament serveixen per atonyinar, per molt que el conseller Saura ho tingui confós, com ho té tot. Serveixen també per fer un atestat, per indicar un carrer o per dir «bon dia». Haurien de dir «buenos días» perquè, pel fet de ser policies, preferim que no parlin en català? Ja ho fan. Molts diuen «buenos días».

Quan aconseguim que als jutjats es parli en català, acabarem demanant que només s'escriguin en català les sentències absolutòries dels reus innocents. Les altres, en castellà perquè els catalans només som simpàtics.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.