l'apuntador

De gall a mussol

I a partir d'ara, Losantos i l'Estat que defensa actuaran des d'unes altres trinxeres, contra un enemic més debilitat pel pas dels anys

Segons explica ell mateix, a Federico Jiménez Losantos el rellevaran del programa La mañana, de la COPE. D'entrada, aquest és un tema que no ens hauria d'obligar a fer cap comentari. Que la COPE i els seus programes facin i desfacin el que creguin que han de fer i desfer, com tothom.

Però la realitat és que el programa La mañana i per extensió la COPE s'han convertit en els últims anys (des de després dels Jocs de Barcelona, per ser més exactes) en un referent per als catalans. Si es vol, un antireferent, que és una manera de ser un referent, ni que sigui de manera negativa. En els últims quinze anys, i cada vegada més, semblava que el gran problema dels catalans era la COPE (malgrat els 100.000 catalans que l'escolten). S'han escrit llibres contra la COPE, s'han escrit articles sobre la COPE, s'ha fet servir el recurs de la COPE en tertúlies com a paradigma de la queixa i el victimisme. En les converses de carrer i en les converses familiars s'ha tirat de veta de la COPE per simplificar els mals de Catalunya. S'ha abusat, crec, dels atacs a la COPE, quan no hi ha res més senzill que canviar el dial quan no interessa la programació que s'hi dóna.

A mi, particularment, el discurs de Losantos (especialment la catalanofòbia que destil·la) sempre m'ha semblat una declaració de guerra, però alhora sempre m'ha semblat que Losantos tenia més munició que els seus enemics i, també, que s'emparava en els límits de la legalitat vigent. En definitiva, no m'ha semblat que Losantos fos estrictament un franctirador, sinó que era una punta de llança de l'aparell de l'Estat. El que passa és que el mateix establishment que l'ha utilitzat li agrairà els serveis prestats i el recol·locarà en un altre lloc. Tota la feina que ha fet Losantos ja haurà donat fruit. I a partir d'ara, Losantos i l'Estat que defensa actuaran des d'unes altres trinxeres, contra un enemic més debilitat pel pas dels anys.

El gran problema de Losantos no era Losantos mateix, al meu entendre. Sinó que personatges tan «dolents» fan «bons» els altres. Carregant contra Rajoy i Gallardón ha fet «bo» el PP. I carregant contra el PP fa bo el PSOE. De la mateixa manera que des de Catalunya, lamentant-nos de la COPE, fem bones la SER, Onda Cero, RNE, Punto Radio i, si cal, Catalunya Ràdio. Etcètera. Sense Losantos, canviarà res? Temo que d'aquí a un temps ens limitarem a dir que contra Losantos vivíem millor. I ell, simplement, passarà de La mañana a La linterna.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.