La lliçó del Barça també va ser tàctica

Pep Guardiola va guanyar mig partit situant Messi a la mitja punta

L'argentí va trencar la defensa associant-se amb Iniesta i Xavi

Va fer dos gols, va donar una assistència i va rematar set vegades

Pep Guardiola va tornar a demostrar que va ser tot un encert apostar per ell com a substitut de Frank Rijkaard l'estiu passat. Quan va ser presentat, el missatge va ser que amb ell s'apostava per la cultura del treball. I el seu treball ha estat una de les claus que expliquen la golejada dels blaugrana a l'estadi Santiago Bernabéu. Quan prepara un partit, a diferència de Rijkaard, no deixa el més mínim detall a la improvisació. Ho controla tot. Es tanca amb els seus col·laboradors i tots junts estudien al detall el rival amb els vídeos que els preparen Domènec Torrent i Carles Planchart. Després del partit del Chelsea, va analitzar el joc del Real Madrid. Va repassar el partit de la primera volta i en va veure uns quants més de l'equip de Juande Ramos. Va decidir que el Barça sortiria a la gespa del Santiago Bernabéu sense complexos. A atacar, com sempre, però va introduir una novetat tàctica important en l'alineació que va acabar sent definitiva en el desenvolupament del partit i que va sorprendre en un principi els seus propis jugadors, però sobretot a Juande Ramos, que no va saber reaccionar durant tot el partit. Guardiola va desplaçar Eto'o a la banda dreta i va col·locar Messi pel centre, a la mitja punta. L'argentí podria aprofitar la gran quantitat d'espais que deixa el Real Madrid entre els seus centrals, ahir Cannavaro i Metzelder, i els dos futbolistes que juguen en el doble pivot, Gago i Lass.

El gran damnificat per la decisió de Guardiola va ser Samuel Eto'o, que allunyat de l'àrea no va poder marcar en un camp que acostuma a anar-li bé i on no és gaire estimat tot i el seu passat blanc. Però el camerunès, que va treballar molt durant tot el partit, està convençut que qui va guanyar el duel va ser Guardiola: «Pep ha guanyat el partit. Poc abans de començar ens ha dit que Leo jugaria pel centre. Va ser una sorpresa. Ell sabia que darrere dels dos migcampistes hi hauria molts espais perquè els seus centrals no solen sortir a anticipar-se a les jugades i per això l'ha posat a la mitja punta. I ens ha sortit bé.»

Grans números.

Eto'o ho tenia clar. El partit de Messi va ser extraordinari. Jugar a la mitja punta amb llibertat de moviments per tota aquella zona li va permetre associar-se una vegada i una altra amb Iniesta i Xavi, i quan això passa el Barça és imparable, perquè combinen tres dels millors futbolistes del planeta amb la pilota als peus. Jugar a la mitja punta va permetre que l'argentí marqués per fi al Bernabéu (no ho havia fet mai i ahir ho va fer dues vegades) i que acabés el partit amb uns números espectaculars. Messi va intervenir en el joc, segons les dades de Carles Domènech de La transmissió d'en Puyal, 62 vegades. Va ser el blaugrana que més vegades va xutar a la porteria d'Iker Casillas, set. Cinc entre els tres pals i dues fora, i va ser el segon millor blaugrana, darrere de Xavi, pel que fa a les passades de mèrit. En va fer tres de bé i una d'aquestes va ser una assistència de gol, després que la seva passada per sobre de la defensa del Real Madrid l'aprofités Henry per empatar el partit. Una decisió de Guardiola per a una golejada històrica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.