Comunicació

Recordant Txernòbil

El 33 emet des d'avui i fins divendres una programació especial dedicada als 25 anys del desastre nuclear més gran de la història, que inclou cinc documentals

El 33 comença avui una programació especial amb motiu dels 25 anys de la catàstrofe de Txernòbil, que es compleixen avui. Sota el títol Txernòbil, 25 anys després, s'emetran cinc documentals que abordaran el desastre nuclear més gran de la història des de diversos angles. Avui, demà i dijous s'emetrà un documental d'una hora, i divendres, dos de mitja hora. Cada dia la primera emissió serà a les 12 del migdia i es repetirà cap a les 8 del vespre.

Avui, estrena

El treball que obre avui els especials és una estrena: Txernòbil, una història natural?, un documental francès realitzat l'any passat per Camera Lucida i ARTE. Es tracta d'un treball que s'acosta científicament a l'impacte de la radioactivitat en l'ecosistema i que està basat en la recerca efectuada a la zona d'exclusió al voltant de la central nuclear de Txernòbil, en què la radiació varia segons les estacions de l'any. Allà, zoòlegs i radioecologistes hi estan fent descobriments sorprenents.

Pel que fa a demà, s'emetrà L'hora zero: la catàstrofe de Txernòbil, un relat minut a minut de l'hora anterior a l'explosió d'hidrogen que va ser el detonant de la contaminació nuclear. El documental, estrenat el 2004 al Canadà, va ser enregistrat dins del reactor número 3 de Txernòbil, bessó i veí del 4, el que va esclatar.

Dijous serà el torn d'un treball danès del 2010. Cap a l'eternitat tracta de l'emmagatzematge de residus radioactius i explica que a Finlàndia s'està planejant construir el primer dipòsit nuclear excavat directament a la roca, un sistema enorme de túnels subterranis que haurà de durar tot el temps que els residus siguin perillosos: 100.000 anys.

Divendres, la programació especial del 33 es tancarà amb dos documentals més curts: Nuclears? No, Gràcies! –sobre l'organització que ha aconseguit que a Dinamarca no s'hi hagi instal·lat mai cap planta nuclear– i El canvi energètic, un reportatge nord-americà presentat per l'actriu Cameron Diaz que explora l'enorme potencial de l'energia neta i renovable.

Espai Terra

D'altra banda, Espai Terra (TV3, 20.35 h) també commemora avui l'aniversari. Parlarà del mapa actual de l'energia nuclear i de com la radiació afecta la cadena alimentària.

També obrirà els 25 anys de ‘Documentos TV'

La tragèdia de Txernòbil obrirà també els especials de Documentos TV per celebrar el seu 25è aniversari. El veterà programa de TVE reposarà a partir de dissabte els quatre reportatges que han triat en votació els espectadors a través d'internet. El primer serà Regreso a Chernobyl, un treball que va commocionar el món quan va veure la llum, l'abril del 1989. Els altres tres reportatges que es reposaran són: Yoyes (7 de maig), estrenat el 1988; Las fosas del olvido (14 de maig), estrenat el 2004, i Las habitaciones de la muerte (21 de maig), estrenat el 1995.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.