«Una llarga cursa que hem programat d'acord amb les nostres capacitats»

La intervenció del president del Grup El Punt, Joan Bosch i Roura, en la celebració d'ahir, deixa clar quina és la situació actual del diari i quins són els reptes de futur

Volem bastir un grup de comunicació que sigui líder i referència al país. Si no el bastim, no aturarem el soroll mediàtic monocolor que propaguen els grans grups de comunicació espanyols i mundials

Som conscients que el món de la comunicació viu una etapa dura i complexa. Tan complexa, que el que més s'escriu de les empreses del sector són notes necrològiques i presentacions d'expedients de regulació. Trontollen grups que crèiem sòlids, amb capçaleres noves i amb capçaleres històriques, en català i en castellà, amb un gran suport institucional i sense. Trontollen models sensacionalistes, models populars i models interpretatius. Diuen els entesos que tot està sota sospita i que res convida a llançar les campanes al vol. No s'incorporen lectors joves, la caiguda de vendes al quiosc és constant, els diaris de difusió gratuïta pateixen tant com la premsa convencional, i la política de promocions que tant va entusiasmar a la dècada dels noranta està esgotada. Experts de primer nivell han arribat a dir que la indústria dels periòdics nascuda arran de la Revolució Industrial ja s'ha acabat.

Vegeu, doncs, que celebrem avui i aquí el 30è aniversari plenament sabedors del pa que s'hi dóna. Hem valorat els riscos i hi veiem oportunitats. Continuem carregats de joventut i d'il·lusió, encara que ja no som uns nouvinguts al sector. Hem agafat com a referent les paraules del poeta Miquel Martí i Pol: «Tot està per fer i tot és possible.» Hem fet i farem periòdics catalans. Periòdics independents. Periòdics locals. Periòdics compromesos amb el seu temps i la seva gent. I els farem en paper, per internet, pel mòbil o amb la tecnologia que calgui.

Avui renovem amb la mateixa vocació del primer dia el compromís que ens ha portat on som. La crisi no ens pot paralitzar, no ens paralitza i no ens paralitzarà. Ens hem estret el cinturó, hem de treballar més que mai i esperem que les institucions també us hi sumeu. Si sumem, multiplicarem, i hem de multiplicar, perquè estem convençuts que en els inicis del segle XXI res no es pot fer com a finals de la dècada dels setanta, perquè tot és ben diferent, començant per nosaltres mateixos.

Els projectes que ara són realitat i que fa 30 anys no podíem ni somniar seran insuficients molt abans que passin 30 anys més. Volem bastir un grup de comunicació que sigui líder i referència al país (a tot el país, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó). Si no el bastim, no aturarem el soroll mediàtic monocolor que propaguen els grans grups de comunicació espanyols i mundials. I pensem que l'hem de bastir perquè els imparables processos de concentració que viu el sector de la comunicació són un risc evident i poden fer que qualsevol matí d'aquests no quedi cap gran grup privat en mans de gent de casa.

Aquest és el sentit empresarial del nostre 30è aniversari, dels canvis fets a la revista Presència, de la posada en marxa del nou web. És una nova etapa d'una llarga cursa que hem programat d'acord amb les nostres capacitats, d'acord amb els nostres recursos, i amb una utopia final: ajudar a construir l'espai de comunicació català ara per ara inexistent i que nosaltres entenem que és absolutament imprescindible.

No esperem cap èxit espaterrant. El nostre model és lent. Però el trobem segur. Es tracta d'esgarrapar lectors un a un amb les nostres eines de sempre: generant-los confiança i credibilitat en un periodisme independent i honest. En un periodisme català de formes, de llengua i de referents. En un periodisme centrat en allò que li és més pròxim sense perdre de vista el món. En un periodisme que quan s'equivoca rectifica amb claredat. En un periodisme que no s'engargussi amb el primer pinyol amb què toqui engargussar-se per ser políticament correcte.

Gràcies per haver-nos escoltat. Gràcies per endavant si a partir d'avui decidiu fer-nos confiança i navegueu amb nosaltres pels nostres pobles i ciutats, i gràcies, molt especialment, a tots els lectors, subscriptors, anunciants, accionistes i professionals que ens heu portat fins aquí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.