Publicaran en un lloc web el nom de les 712 víctimes de la repressió franquista a Tarragona

L'Ajuntament col·locarà una placa amb la llista al cementiri

En el període comprès entre el 15 de gener del 1939 i el mes de desembre del 1948 van ser afusellades a Tarragona 712 persones, que van ser enterrades al cementiri, algunes a la fossa comuna i les altres en nínxols. L'Ajuntament de Tarragona, en el marc del projecte de recuperació dels espais de la memòria històrica, ha decidit incloure la relació dels noms de les víctimes del franquisme en un lloc web (a l'adreça http://victimesrepressio.tarragona.cat) per tal que els familiars puguin corregir o ampliar les dades, i també perquè decideixin si estan d'acord amb el projecte municipal de publicar aquests noms en una placa commemorativa que s'instal·larà al cementiri de Tarragona, on hi ha la segona fossa comuna més gran de Catalunya.

La llista es podrà consultar en aquest web des de dilluns fins al 20 de novembre. La regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, va destacar ahir que les persones que vulguin fer alguna correcció a les dades hauran de portar la documentació necessària a l'oficina municipal d'atenció ciutadana (a la rambla Nova, 49). De cadascuna de les persones que van ser afusellades, s'indica si són a la fossa comuna o en un nínxol, la seva població de residència i la data en què van morir.

Els noms de les víctimes de la repressió franquista s'han extret de diversos arxius, com ara els municipals de Tarragona i Reus, i també de les llistes d'enterraments que té l'hospital Sant Pau i Santa Tecla, propietari del cementiri de Tarragona.

Es preveu que la inauguració oficial d'aquesta placa commemorativa es farà el mes de gener del 2010, coincidint amb l'aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat.

Dos projectes més que impulsarà el consistori l'any que ve seran la museïtzació de la sala dels condemnats de la presó de Pilat, a la torre del Pretori romà, i també la recuperació dels dos refugis antiaeris que hi ha a sota de la casa Canals.

La direcció general del Memorial Democràtic concedirà 138.000 euros a l'Ajuntament en dues anualitats (2009 i 2010), dels quals ara ja ha rebut 72.000 euros.

L'escultura, en una segona fase

Al marge del projecte de l'Ajuntament de Tarragona de col·locar una placa commemorativa a l'entorn de la fossa comuna del cementiri, l'Associació de Víctimes de la Repressió Franquista, que fa anys que treballa per dignificar la fossa comuna, també preveu la instal·lació d'una escultura. Obra de Salvador Mañosa i titulada Dignitat, l'escultura mostrarà el cos d'un home mort amb la figura d'una dona dempeus. La regidora Rosa Rossell va indicar ahir que, a partir d'un acord entre la mateixa associació, l'Ajuntament i la direcció general de la Memòria Democràtica, una part de la subvenció que rebrà el consistori es destinarà a l'elaboració de l'escultura, «i l'associació haurà de buscar la resta del finançament necessari». El lloc exacte on es col·locarà l'escultura «es veurà aleshores», segons Rossell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Mor l’estatunidenc Duane Eddy, ‘el rei de la guitarra twang’

ARTS EN VIU

Terrats en Cultura concentra les activitats culturals de capvespre

BARCELONA
cinema

Meryl Streep rebrà la Palma d’Or d’Honor al Festival de Canes

Barcelona
ARTS EN VIU

El Lliure celebra ‘Thauma’, un poema escènic que desborda la creació

BARCELONA
Cultura

Mor la pianista japonesa Ingrid Fujiko Hemming

música

L’Auditori indaga en la relació de l’ésser humà amb la natura

Barcelona
Cultura

Joan Colomo i la Ludwig Band, al cartell del Festival EnCanta de Roda de Ter

Roda de Ter
música

Festival Eufònic, arts sonores i visuals, oli i clementines

Barcelona
arquitectura

Arriben les (set) Setmanes d’Arquitectura

Barcelona