Música Antiga de Girona recupera una nadala burlesca que es cantava a la catedral el 1813

Hi tornarà a sonar dijous vinent, amb motiu del III Congrés d'Història de Girona

Música Antiga de Girona ha preparat per dijous vinent un programa amb tres obres: dues són del mestre de capella Rafael Compta, el Te Deum que ja va interpretar l'any passat, i aquest Saltando y brincando, que forma part d'una tradició musical semiprofana que suggereix que la nit de Nadal es muntaven grans festes a la catedral de Girona, que s'anticipa, en certa manera, a l'esperit iconoclasta d'Els pastorets. De Rafael Compta, fill de Vic, es conserven 77 obres a l'arxiu de la catedral de Girona, entre les quals hi ha cinc nadales burlesques de diferents anys. Saltando y brincando és una espècie d'oratori teatralitzat, protagonitzat per dos pastors anomenats Liborio i Malvasía, que estan disposats a anar a Betlem, però no de qualsevol manera: sobretot es volen preparar per no passar fam ni set durant el viatge. La reiteració d'aquesta idea durant l'obra fa pensar a Pinyol que a la Girona d'aquella època convulsa hi havia gana i restriccions. El text en castellà, amb unes quantes catalanades, inclou cobles contra els metges, de la mateixa manera que Els pastorets actuals plantegen amb ironia alguns temes d'actualitat.

L'altra composició que recuperarà la formació Música Antiga de Girona en el concert de dijous que ve és la Sinfonía primera de Carles Quilmetas, composta cap a l'any 1800. Quilmetas era primer violí de la capella de la catedral de Girona, on va tocar durant quaranta anys, i no era clergue. Pinyol comenta que, més que simfonia, se n'hauria de hauria de dir divertiment, però alhora subratlla la modernitat d'aquesta obra, que actualment es troba a la Biblioteca de Catalunya.

Els setges vistos per un escolà

Aquesta és la visió que Ramon Parsarisa, un jove escolà de la Capella de Música de Girona (1806-1813) va tenir d'un dels setges de l'exèrcit francès a les muralles de Girona. Parsarisa va dibuixar l'escena bèl·lica –identificant els soldats francesos i espanyols– darrere d'una partitura que Pinyol ha trobat durant les seves investigacions a l'arxiu de la catedral de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona